9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Rusi koriste robote u Siriji: Islamisti bježali ostavljajući ranjenje i ubijene

DAMASK – Na ratištima Sirije ruski vojnici su počeli da koriste robotizovana oklopna vozila u borbama protiv radikalnih islamista! Iako o tome pišu moskovski listovi i na sajtovima su objavljene fotografije, Ministarstvo odbrane RF za sada ne želi ni da potvrdi ali ni da negira informacije o korišćenju najnovije tehnike.

Ruski vojni roboti, kojima se upravlja iz Moskve, dobili su kopnenu bitku kod Latakije u Siriji, što je prva zvanična upotreba vještačke inteligencije u vojnim operacijama, navode vojni portali.

Modeli „Argo“ i „Platforma-M“ imali su ključni doprinos uspjehu sirijske vojske u napadu na kotu 754.5 i toranj „Sirijatel“, pedesetak kilometara sjeveroistočno od Latakije.

Taj napad okončan je vrlo brzo, za 20 minuta, a islamisti su imali stradalih boraca.

Roboti su nepogrešivi u gađanju, opremljeni su teškim naoružanjem i mašinkama. Oni pomoću kamera detektuju neprijateljske ciljeve i zastrašujuće brzo i efikasno djeluju u svim vremenskim uslovima, po danu i noći, na različitim terenima i u vodi.

Pri tome, roboti su neranjivi, ne osjećaju bol i ne odustaju, što ih čini manje poželjnim protivnikom od klasične „žive sile“.

Pobjedu vještačke inteligencije nad islamistima potvrdili su i izraelski obavještajci, pa više niko ne može tvrditi da su informacije o efikasnoj upotrebi robota ruske vojske u kopnenim operacijama u Siriji „plod mašte“ i „propagande“ Kremlja ili Damaska.

Ako je zaista tako, to znači da su Rusi prvi puta probali nove tehnologije vođenja rata. Moskovski sajtovi pišu da su se roboti približili pozicijama radikalniih islamista na 100 – 120 metara i isprovocirali ih da pucaju i tako otkriju pozicije. Za robotima je na odstojanju od 150 do 200 metara bila sirijska pješadija. Zatim su uslijedili precizni udari, bitka je trajala svega 20 minuta, poslije čega su „radikalni islamisti u užasu bježali ostavljajući svoje ranjenje i ubijene“!

Međutim, ni Hamzatov ne želi da komentariše na koji način ih Ruska vojska koristi u Siriji, jer smatra da će kad dođe vreme o tome biti obelodanjena i zvanična službena informacija.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se