18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Redovna sjednica Skupštine Grada Zvornika

ZVORNIK – Na današnjoj 28. redovnoj sjednici Skupštine Grada Zvornik odbornici su usvojili Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada Zvornik.

Šest gradskih zona definisane su Odlukom o uređenju prostora i gradskom građevinskom zemljištu, dok je u današnjoj Odluci utvrđeno i šest vangradskih zona.

U definisanim područjima utvrđena je vrijednost građevinskog zemljišta, poljoprivrednog, šumskog, industrijskog i ostalog zemljišta, te stana, kuće, poslovnog objekta, industrijskog i ostalih objekata. Cijene su najveće u prvoj gradskoj zoni, a najmanje u šestoj vangradskoj zoni, s tim da su u svim vangradskim zonama cijene kvadrata stana, kuće, poslovnog, industrijskog i ostalih objekata iste.

Procijenjena vrijednost nepokretnosti je osnovica za obračunavanje poreza na nepokretnosti.

V.d. zamjenika gradonačelnika Bojan Ivanović istakao je da se donošenjem ove Odluke željelo, prije svega, tržišnu vrijednost nepokretnosti umanjiti, a na osnovu procjene sudskih vještaka, kako bi poreski obveznici na području grada Zvornik imali manje poreske račune.

– Na osnovu ovoga očekujemo da će poreski računi biti manji, a mi u saradnji sa Poreskom upravom nastojimo da animiramo građane koji to do sada nisu uradili, da prijave svoje nepokretnosti, jer kazne nisu male, a na taj način biće i više poreskih obveznika – rekao je Ivanović.

Odbornici gradske Skupštine usvojili su i Odluku o saglasnosti na Odluku o visini naknade za deponovanje čvrstog komunalnog otpada na regionalnoj deponiji.

Ovom Odlukom data je saglasnost da visina naknade iznosi 39 KM plus PDV po toni, što je cijena koju je usvojila Skupština Javnog preduzeća „Regionalna deponija“. Uz ovu Odluku usvojen je i Zaključak po kome je Skupština Grada zadužila gradonačelnika da formira radnu grupu čiji će zadatak biti da iznađe mogućnosti pokrića troškova naknade za deponovanje čvrstog komunalnog otpada.

– Dio tih troškova najvjerovatnije snosiće komunalno preduzeće iz svog poslovanja, dio kroz određene aktivnosti odvajanja reciklažnog otpada koje će takođe sprovoditi komunalno preduzeće, a dio ćemo vidjeti da subvencioniramo iz budžeta, tako da cijene odvoza smeća za fizička lica ne povećavamo – rekao je Ivanović koji je napomenuo da je cijena odvoza smeća u Zvorniku u odnosu na opštine u okruženju najniža.

Direktor JP „Regionalna deponija“ Aleksandar Vračević napomenuo je da je Skupština ovog preduzeća utvrdila prijedlog Odluke o visini naknade za deponovanje čvrstog komunalnog otpada i uputila ga na skupštine lokalnih zajednica svih devet opština osnivača na saglasnost.

– Ova cijena od 39 KM plus pdv omogućuje pozitivno poslovanje preduzeću i uredno otplaćivanje rata kredita za otplatu ovog projekta – rekao je Vračević.

Kad je riječ o izgradnji Regionalne deponije, on je dodao da trenutno Nadzorni organ sagledava okončanu situaciju, a nakon dobijanja saglasnosti, predstoji i tehnički prijem objekta. Takođe je potrebno i da svih devet opština daju saglasnost na predloženu cijenu i nakon toga Regionalna deponija može da počne sa radom.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Zvornik saopšteno je i da je odbornik Radivoje Novaković istupio iz Partije demokratskog progresa i ubuduće će nastupati kao nezavisni odbornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se