23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Pogledajte predivne fotografije Svete Gore (foto)

Planina Atos u Grčkoj, poznata i kao Sveta Gora, ime je dobila zbog mnogobrojnih manastira koji se nalaze na njoj i monaha koji tu žive.

Na zabačenom dijelu poluostrva na jugu Grčke nalazi se mjesto koje mnogi smatraju najsvetijim na svijetu. Tu se nalazi više od dvadeset pravoslavnih manastira i u kojima živi oko 2000 monaha.

Međutim, ako poželite da posjetite ovo sveto mjesto, zabravite na to ako ste žena i dijete. Čak je ženkama životinja zabranjen pristup.

Razlog ovome pravilu je legenda o Djevici Mariji čiji je brod bura nasukala u tom kraju i po kojoj je ona preobratila mještane. U želji da se usredotoče samo na nju, ostalim ženama je pristup zabranjen.

Istorija i tradicija se strogo poštuju, a način života ovdašnjih monaha jedva da se i malo promijenila u posljednjih hiljadu godina.

Izolovani način života, uključujući i obaveznu osmočasovnu službu u crkvi, pomaže monasima da se udalje od svega osim boga, njihovih rijetkh knjiga, drevnih dokumenata i religijske umjetnosti.

Na ovim fascinantnim fotografijama prikazani su monasi u mantijama, sveštenici i grupe poklonika koji su dobili pristup na ovu planinu pokrivenu borovinom koja se diže 2000 metara u visinu, prenosi Daily mail.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se