8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Počela „Svetosavska nedjelja“

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine počela je večeras duhovna, kulturna i sportska manifestacije „Svetosavska nedjelja“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi.

„Svetosavsku nedjelju“ otvorio je vršilac dužnosti Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, ističući da Gradska uprava podržava sve manifestacije koje se odnose na promovisanje kulture, obrazovanja, zdravlja, finih običaja i svih onih sadržaja koji oplemenjuju srpsku kulturu.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Radosav Perić rekao je da je „Svetosavska nedjelja“ jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj, koja se ove godine održava 24. put po redu.

„Ovogodišnja ‘Svetosavska nedjelja’ poklapa se sa dobijanjem statusa Grada Zvornika, pa se može reći da je ova manifestacija posvećena i Svetom Savi i gradu Zvorniku“, rekao je Perić.

Perić: Može se reći da je ova manifestacija posvećena i Svetom Savi i gradu Zvorniku
Perić: Može se reći da je ova manifestacija posvećena i Svetom Savi i gradu Zvorniku

On je naglasio da se održavanjem i njegovanjem tradicionalne manifestacije „Svetosavska nedjelja“ sjećamo svih naših slavnih predaka koji su ostavili traga na srpsku istoriju i kulturu, da se na njihovim primjerima učimo i da sačuvamo našu tradiciju.

Podsjećajući da je Sveti Sava udario temelje srpske državnosti, Perić je rekao da je srpski narod kroz čitavu istoriju imao mnogo prelomnih trenutaka, ali sjećanjem na Svetog Savu i Nemanjiće, svoje naučnike i književnike, uvijek odolijevao svim izazovima i istrajavao, a i danas istrajava.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić blagosiljao je ovu manifestaciju i naglasio da se djelom i uspjesima Svetog Save spski narod nadahnjuje u svakoj oblasti života u kojoj je ostavio svoj pečat.

„To je ono što nam treba, da da snagu našoj djeci, đacima, studentima, radnicima, sveštenicima, monasima i svima drugima, što je najbolji podstrek da uvijek činimo dobro, a čineći dobro i proslavljajućči Svetog Savu proslavljamo i samog Isusa Hrista, što nam daje za pravo da smo na pravom svetosavskom putu“, rekao je Lukić.

„Svetosavska nedjelja“ počela je književno-muzičkom manifestacijom „Zvornički književnici svom gradu“, na kojoj su nastupili zvornički književnici Snežana Nikolić, Dana Gavrić, Slavoljub Tomašević i Cvijan Đapanović, dok je gošća večeri bila Radmila Đokić iz Bijeljine.

Nastupili su i učenici Osnovne muzičke škole iz Zvornika koji su izveli himnu o Svetom Savi i recitovali stihove o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.

Sutra će u Domu omladine biti održana „Svetosavska akademija“ na kojoj će o Svetom Savi besjediti akademik Ljubomir Zuković, a nastupiće i učenici Srednjoškolskog i Tehničkog školskog centra, kao i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Istog danas u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ biće otvorena izložba knjiga Regionalnog arhiva grada Užice.

U srijedu, 27. januara, u Sabornom hramu biće služena Sveta liturgija, nakon čega će u svim školama, lomljenjem slavskog kolača, biti obilježena školska slava Savindan.

U četvrtak, 28. januara, u Domu omladine Kulturno umjetničko društvo „Sveti Sava“ održaće koncert narodnih pjesama i igara, dok će u petak, 29. januara, biti organizovan izbor sportiste za 2015. godinu.

Posljednjeg dana obilježavanja „Svetosavske nedelje“, u Sportskoj dvorani biće organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci, dok će isti dan u motelu „Laguna“ biti organizovan, osamnaesti po redu, „Svetosavski bal“, na kome će nastupiti beogradski glumac Hadži Nenad Maričić.

Pokrovitelj „Svetosavske nedjelje“ je grad Zvornik, a organizator je SPKD „Prosvjeta“, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Domom omladine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se