10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Pametniji žive duže

EDINBURG – Manje inteligentni ljudi, odnosno oni sa nižim koeficijentom inteligencije, imaju veće šanse da se razbole, tvrde naučnici.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Edinburgu, tokom koga su analizirani podaci više od 100 hiljada ljudi, otkrilo je da postoji povezanost između gena zaslužnih za inteligenciju i sklonosti ka bolestima.

Rezultati pokazuju preklapanje između intelektualnih vještina i genetskih predispozicija za zdrav život /kao što je krvni pritisak/, te fizičkih i mentalnih poremećaja, čak i kod potpuno zdravih i nedijagnostifikovanih pojedinaca.

Škotski naučnici nivo inteligencije povezuju sa zdravim navikama – neinteligentni pojedinci neće se, na primjer, informisati o zdravoj prehrani, niti paziti šta unose u organizam.

Razvoj intelektualnih vještina koje su zaslužne za ljudsku inteligenciju zavisi i od obrazovanja osobe, tako da je na taj način moguće dovesti u vezu podatke prema kojima obrazovanije osobe duže žive, odnosno, manja je vjerojatnoća da će oboljeti od Alchajmerove bolesti ili dobiti moždani udar.

Kako prenosi „Dejli mejl“, ipak, nije sve idealno za inteligentne.

Naučnici su pronašli i povezanost između visoke inteligencije i sklonosti ka šizofreniji, bipolarnom poremećaju i autizmu.

Ranije istraživanje naučnika iz Londona otkrilo je da genetska povezanost između inteligencije i očekivanog životnog vijeka iznosi čak 95 odsto.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se