15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Organizacije Bošnjaka u Austriji – izvor novih bezbjednosnih izazova

SARAJEVO – U Austriji djeluju četiri organizovane islamske zajednice Bošnjaka, koncentrisane oko četiri vjerska lidera, koje predstavljaju izvor novih bezbjednosnih izazova i to ne samo za tu zemlju, već i za cijelu Evropu, rekao je Srni stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

„Jedna od njih je Islamska zajednica Bošnjaka Austrije – IZBA. Pod njenom kontrolom je 40 džemata /osnovnih zajednica vjernika/ i 26 nevladinih organizacija uredno registrovanih u Austriji. Predsjednik ove zajednice je Esad efendija Memić, potpredsjednik Husejin Malkoč, sekretar Hasudin Atanović i zamjenik Ibrahim Čikarić. Blagajnik je Samir Redžepović, zamjenik Adis Čandić, a takozvani referenti su Abdulmedžid Sijamhodžić, za pravna pitanja, i Senad Kusur, za omladinu i medije“, naveo je Galijašević.

On je rekao da ovom islamskom zajednicom, u stvarnosti i potpuno, upravljaju braća Senad i Vehid Podojak i ta činjenica dugo vremena je predstavljala problem tadašnjem poglavaru Islamske zajednice u BiH Mustafi Ceriću kao što predstavlja problem i aktuelnom Huseinu Kavazoviću.

„Uticaj Rijaseta u Sarajevu na ovu zajednicu uvijek je bio ograničen zbog činjenice da je Vehid Podojak oženio kćerku osnivača Islamskog centra za pomoć narodu BiH ‘DACHVERBAND’ u Beču, Irfana Buzara, čovjeka koga su zvali ‘Vehabijski babo'“, naveo je Galijašević.

On je dodao da je Buzar bio dugogodišnji predsjednik Islamskog centra „Ebu Hanife – Beč“ i predsjednik najstarijeg bošnjačkog džemata u Austriji „Gazi Husrev beg“.

Prema njegovim riječima, Islamski centar za pomoć narodu BiH je početkom 2012. godine pristupio jedinstvenoj Islamskoj zajednici Bošnjaka Austrije, ali je i dalje potpuno samostalan u finansiranju, vjerskom učenju i djelovanju u krovnoj Islamskoj zajednici Austrije.

„Upravo je Irfan Buzar pružio utočište hafizu Muhamedu Porči, angažovao ga da radi u ovom centru i omogućio nastanak i razvoj radikalne islamističke misli i organizacije u Beču. Najvažnija činjenica je, ipak, da je rođeni brat Irfana Buzara – hafiz Adnan Buzar, koji je bio glavni imam njegovog Islamskog centra i predsjednik te organizacije. Adnan Buzar je oženjen Badijom Khalil kćerkom Khalila Ibrahima al Vazira poznatijeg kao Abu DŽihad – ‘Otac džihada’, poznati palestinski komandant ‘Fataha’ i tvorac koncepta politički motivisanog terorizma“, naglasio je Galijašević.

On je u izjavi za Srnu naveo da je Adnan Buzar djelovao iz džemata „Ebu Hanife“ iz Desetog okruga Beča, a kao najbliži saradnici smatrani su braća Senad i Vehid Podojak, Esad efendija Memić, Samir efendija Redžepović, Sulejman efendija Šabanović, Saudin efendija Atanović, Rasim efendija Zahirović, te braća Mujić, vlasnici zatvorenog restorana „Balkan gril“ u Beču, koji je sa novim restoranom „Ramada“ bio baza, odnosno centar šireg djelovanja u Beču.

Jedna od četiri radikalne islamske zajednice, koja djeluje u Austriji, kaže Galijašević, jeste i Unija džemata selefijske dave, koju predvodi hafiz Muhamed Porča sa mesdžidom „Tevhid“ u Dvanaestom okrugu Beča i prostorima za molitvu u bečkom Drugom, Trećem i Desetom okrugu.

„Nepoznat je broj džemata pod kontrolom ove unije ali je sigurno da je ovo najorganizovanija radikalna islamska ideja i praksa u Evropi. Porčo, rođen 1966. godine, završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1985/1986. zajedno sa svojim prijateljima Senadom Podojkom i pokojnim Jusufom Barčićem, rođen 1967. godine, koji je za života predstavljao vođu svih selefija-vehabija u BiH, upravljajući njihovim pokretom kao vođa radikalne islamske zajednice iz Gornje Maoče“, istakao je Galijašević.

On je rekao da su oni svi, zajedno sa Adnanom Buzarom koji je rođen 1963. godine, a istu medresu je završio 1983, predstavljali grupu radikalnih hodža čiji je duhovni učitelj i autoritet bio šejh Halid Hadžimulić, glavni imam Careve džamije u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u ovu grupu vjerskih radikala spadaju i Safet Kuduzović i njegov brat Abdulah.

Četvrta organizacija radikalnih islamista koja djeluje u Austriji je „Bosanski vehabijski džemati“ organizovana oko mesdžida „Sahab“ u Sedmom okrugu Beča i pod kontrolom je šejha Nedžada Balkana – Ebu Muhamed, bivši kik-bokser rodom iz Tutina u Sandžaku, Srbija.

„Nedžad Balkan je najradikalniji, ali i najslabiji vjerski vođa. Za Kavazovića on je nasljeđeni problem koji treba riješiti, za Cerića ‘Vođa neznalica’ , a za Porča je dugo vremena bio predavač/vodio molitve i držao hutbe/ u mesdžidima i potrebni vjerski fenomen, koji svojim radikalizmom odvlači pažnju od onog što rade Porčo, Buzar ili Podojak“, kaže Galijašević Srni.

On je istakao da je jasno da sve četiri islamske zajednice Bošnjaka u Austriji imaju snažne personalne veze.

Galijašević objašnjava da se osnovni koncept djelovanja ovih ekstremističkih organizacija sastoji prevashodno u otvaranju brojnih humanitarnih, dobrotvornih, obrazovnih, finansijskih i drugih organizacija, medijskih kuća i slično koje služe kao instrumenti za prikupljanje finansijskih sredstava, vjersku indoktrinaciju, infiltraciju u islamsku populaciju, sticanje popularnosti među islamskom omladinom, obrazovanje kadrova, regrutaciju terorista, njihovu obuku, krijumčarenje oružja i „uvoz“ terorista.

„Način njihovog djelovanja u zemljama u kojima su osnovane zavisi od procjene da li je i koliko muslimanska populacija ugrožena. U zemljama u kojima nema oružanih konflikata islama i neke druge religije, ove organizacije služe za prikupljanje finansijske i svake druge pomoći koja se potom distribuira tamo gdje je, prema procjenama hijerarhijskog vrha ‘Islamske države’ i Al kaide, ugrožen islam“, pojašnjava Galijašević.

Na onim područjima na kojima je, prema njihovom mišljenju, islam ugrožen, ove organizacije služe za infiltriranje i pokriće teroristima pomoću kojeg je moguće uspostaviti kanal za ubacivanje terorista, oružja, novca i uspostavljanje obavještajno-operativne mreže.

„Obrazovne organizacije služe za obrazovanje vjerskog i svakog drugog kadra koji je potreban organizaciji. Posredstvom njih moguće je otvoriti i razne kanale kako za prodor ekstremnog islama, tako i za ubacivanje terorista i svega drugog potrebnog za organizaciju i izvođenje terorističkih i drugih subverzivnih aktivnosti. Medijske kuće u tim zemljama služe za psihološku propagandu i obrazovanje potrebnih kadrova“, naveo je Galijašević.

On je istakao da je, u suštini, većina ovih i sličnih organizacija samo pokriće za nekonvencionalno djelovanja i niz koordinisanih akcija političkog, ekonomskog, psihološko-propagandnog, oružanog, obavještajnog i subverzivnog karaktera koje se preduzimaju protiv protivnika radi ostvarivanja psiholoških, ekonomskih, socijalnih i političkih ciljeva.

Prema njegovim riječima, u šemi funkcionisanja ovakve strukture – rat, stalan i beskompromisan, ne prestaje nikada i on se vodi stalno i intenzivno i to na taktičkom, operativnom i strateškom nivou.

„Poslije nekoliko terorističkih akcija u Evropi, austrijske službe su shvatile koncept organizovanja i djelovanja ovakvih grupa i definisale svojevrsnu doktrinu odgovora. Austrija i druge zapadne zemlje, očigledno, takvo djelovanje više neće tolerisati, kao što neće tolerisati ni negativnu ulogu BiH u javnoj ili prikrivenoj podršci ovim organizacijama“, ocijenio je Galijašević.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se