8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Njemački „tajni agent 008“ oslobodio Srbina iz Libije

MINHEN – Bivši koordinator njemačkih tajnih službi Bernd Šmidbauer posredovao je u oslobađanju dvojice zarobljenih Evropljana iz Libije.

Jedan od njih je državljanin Srbije Srđan Babić, piše njemački časopis Fokus.

List piše da je Šmidbauer u velikoj mjeri doprinio oslobađanu talaca, Austrijanca Aleksandra S. i Srđana Babića, koji su obojica stručnjaci za bezbjednost i koji su u utorak iz Libije prebačeni na Maltu.

Bivši koordinator tajnih službi u vrijeme kada je Bon bio glavni grad Nemačke, i koga prijatelji i neprijatelji zovu tajni agent 008, sada je u penziji sa sedamdesetšest godina, ali je i dalje spreman da pregovara i angažuje se, piše list.

Dvojica muškaraca oteti su i zatvoreni u martu 2015, godine u Tripoliju, navodno zbog špijunaže – bivši austrijski elitni vojnik i Srđan Babić, nekadašnji tjelohranitelj srpskog premijera Zorana Đinđića.

Oni su radili u Tripoliju na obezbjeđivanju diplomatskih objekata.

Austrijske vlasti pokušale su da se založe za oslobađanje talaca, ali u tome nisu uspijele, piše Fokus.

Šmidbauer je imao dobre odnose sa režimom bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, a u vezi je i sa sadašnjim prelaznim vlastima u Tripoliju.

Na tajnim pregovorima u Istanbulu, Tunisu, Pragu i Beču, Šmidbaueru su prikazani i video snimci dvojice zarobljenika. Libijska milicija, bliska vlastima, odrekla se otkupnine i bilo joj daleko važnije da kod zapadnih vlada ostavi utisak pouzdanog partnera

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se