15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ništa od odgađanja lokalnih izbora

SARAJEVO – Odgađanja lokalnih izbora definitivno neće biti i nema nikakvih šansi da se naprave radikalnije izmjene Izbornog zakona BiH, rečeno je nakon današnje sjednice Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Član ove radne grupe Lazar Prodanović izjavio je novinarima poslije sjednice u Sarajevu da će se izmjene Izbornog zakona uglavnom odnositi na tehničko poboljšanje Izbornog zakona i poboljšanje rada biračkih odbora.

„Nisam siguran da će nekih radikalnijih izmjena Izbornog zakona biti. Vjerujem da ćemo do sredine ili do kraja februara imati pripremljene izmjene Izbornog zakona kako bi mogle da budu usvojene u parlamentu BiH. Nema saglasnosti o nekim radikalnijim izmjenama Izbornog zakona, a nema ni o tome da se spoje lokalni i opšti izbori“, rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, lokalni izbori će biti sigurno održani, što SNSD-u i odgovara.

Prodanović je istakao da će mandati biti vlasnički i da, što se tiče izbornih listi, ne bi bilo dobro da se ide korak unazad.

„Ne postoji ni saglasnost o povećanju izbornog praga jer za to ne postoji konsenzus“, rekao je Prodanović i dodao da za tu opciju nije SDA mada bi to kako konstatuje stabilizovalo političku scenu u BiH.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da se poveća broj potpisa za duplo da bi neka stranka mogla da izađe na izbore.

Član Interresorne radne grupe Borjana Krišto rekla je novinarima da neće biti radikalnijih izmjena izbornog zakonodavstva, ali da su reforme Izbornog zakona neophodne.

„Treba sve učiniti da se sprovedu presude i u izbornom zakonodavstvu“, rekla je Krišto i dodala da u ovom trenutku neće biti spajanja lokalnih i opštih izbora.

„To bi bilo racionalno, jeftinije i efikasnije, ali u Ustavu BiH piše da izbori treba da se održavaju svake četiri godine, naizmjenično opšti i lokalni. Dok se to u Ustavu BiH ne promijeni moramo raditi u skladu sa postojećim Ustavom i zakonodavstvom“, rekla je Krišto.

Predsjednik Interresorne radne grupe Branko Petrić izjavio je novinarima da se o spajanju izbora govorilo više u medijima nego na Interresornoj radnoj grupi i da to pitanje na sjednicama uopšte nije otvarano.

„Nema konsenzusa ni kada je riječ o cenzusu, niti je iko postavljao pitanje eventualnog preskakanja ovog izbornog procesa“, rekao je Petrić.

Sljedeće sedmice izjašnjavanje o razmatranim pitanjima

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH na sljedećoj sjednici izjasniće se o svim do sada razmatranim pitanjima, kao i o novom poglavlju Izbornog zakona BiH koje se odnosi na ponašanje medija tokom predizborne kampanje, odlučeno je na sjednici u Sarajevu.

Predloženo je da tim poglavljem budu obuhvaćene i mjere koje će važiti za pisane medije. Član Radne grupe Mirko Šarović predložio je da funkcioneri, ako su kandidati na izborima, tokom predizborne kampanje ne treba da budu zastupljeni u medijima u svojim redovnim djelatnostima.

Pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH /RAK/ Helena Mandić navela je da ovo tijelo predlaže da se zakonom obuhvati odredba prema kojoj novinari ne smiju izražavati bilo kakvu naklonost političkim partijama tokom gostovanja u medijima, te da mediji imaju pravo da odbiju plaćeno političko oglašavanje tokom kampanje.

Ona je pojasnila da se izmjenama predviđa, kao i što je predviđeno Zakonom o komunikacijama BiH, da se na osnovu prigovora od političkih subjekata, mediji mogu kazniti ako krše Izborni zakon, usmenim i pisanim upozorenjem, kao i novčano sa 150.000 KM.

Za ponovljeno kršenje zakonskih odredaba predviđena je kazna i od 300.000 KM, a kao sankcije predviđene su i suspenzije i oduzimanje dozvola za rad.

Ostali prijedlozi izmjena RAK-a odnose se na usaglašavanje termina sa pravnom regulativom te agencije, što će biti utvrđeno podzakonskim aktima.

Nova sjednica Interresorne radne grupe zakazana je za ponedjeljak, 25.januara, sa početkom u 15 časova. Nakon ove sjednice očekuje se još jedna sjednica Radne grupe na kojem će biti finalizovan rad koji se odnosi na pripreme izmjena Izbornog zakona BiH.

Tokom naredne dvije sedmice biće održan i sastanak Radne grupe na kojem će biti razmatrane i izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se