20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ni minus nije spriječio tradiciju: Građani RS plivali za Časni krst (foto)

BANJALUKA, TREBINJE, BRATUNAC, NOVI GRAD, VIŠEGRAD – Aleksa Jošić (22) iz Banjaluke prvi je doplivao do Časnog krsta koji je bio postavljen u rijeci Vrbas, kod Gradskog, odnosno mostu Patre.

„Ovo mi je četvrti put da učestvujem u plivanju za Časni krst a treći put pobjeđujem“, ispričao je zadovoljni Jošić dodavši da se osjeća prezadovoljan i srećan.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju, a nakon toda održana je bogojavljenska litija.

Za Časni krst ove godine plivalo je oko 30 mladića, a poobjedni je darovan zlatnikom, dok su ostali plivači nagrađeni prigodnim poklonima.

Aljoša Slavić prvi doplivao do časnog krsta u Trebinju

Aljoša Slavić /19/ iz Trebinja prvi je doplivao da Bogojavljenskog krsta, koji je u rijeku Trebišnjicu spustilo NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U takmičenju je učestvovalo 35 plivača, kojima nije smetala hladnoća rijeke Trebišnjice, čija je temperatura bila oko deset stepeni Celzijusovih, da sa radošću preplivaju do Časnog krsta.

Slavić je novinarima rekao da šesti put učestvuje u takmičenju, a prvi put pobjeđuje i da je ovo za njega poseban dan, kada mu ne smeta hladnoća vode Trebišnjice, jer osjeća unutrašnju toplotu od današnjeg praznika – Bogojavljenja.

U Bratuncu pobijedio Novica Vasić

Novica Vasić iz Krasanpolja, kod Bratunca, pobjednik je plivanja za bogojavljenski Časni krst koje je danas održano na Drini kod bratunačke Rajske plaže.

Uz podršku nekoliko stotina građana za Časni krst plivao je 21 takmičar iz Bratunca, LJubovije i još nekih mjesta.

Ovo je tradicionalno plivanje koje se organizuje već sedmu godinu.

Organizatori su Vasića nagradili pozlaćenim krstom, diplomom i novčanom nagradom od 300 KM.

Prva trojica plivača nagrađena su i zlatnim privjescima u obliku krsta.

Svi učesnici dobili su zahvalnice i po 50 KM za, kako je rekao bratunački sveštenik Dušan Spasojević, ispoljenu odvažnost i ljubav prema pravoslavnoj vjeri i tradiciji.

Mario Vukojević doplivao do časnog krsta u Novom Gradu

Mario Vukojević /24/ prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću rijeke Sane u Unu, na gradskoj plaži u Novom Gradu.

Vukojević je i lani na Bogojavljenje, kada je ova manifestacija prvi put organizovana u Novom Gradu, prvi doplivao do Časnog krsta.

„Ove godine bilo je malo lakše jer je prvi put bilo dosta više uzbuđenja. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam uopšte učestvovao, a smatram da sam imao samo više sreće od drugih. Za mene su svi učesnici danas pobjednici“, izjavio je Vukojević.

Pobjedniku je dukat uručila načelnik opštine Snježana Rajilić, koja je zahvalila svim plivačima koji su podržali manifestaciju.

Vladan Simić pobjednik u Višegradu

Vladan Simić iz Višegrada pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra.

„Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji, rijeka Drina je bila hladna, ali smo ipak uspjeli zaplivati u njoj“, rekao je dvadesetjednogodišnji Simić.

On kaže da je dugo imao želju da učestvuje u plivanju za Časni krst i da mu se želja ove godine ostvarila.

Sedamnaestogodišnja Dijana Drakul iz Foče je najmlađa učesnica na takmičenju.

„Ovo je veliki praznik i drago mi je što sam Srpkinja i što imam priliku da zaplivam na Bogojavljenje u rijeci Drini“, rekla je Drakulova i istakla da je osjećaj fenomenalan.

Do Časnog krsta prvi doplivao Borislav Otović

Za bogojavljenski krst danas se, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, u rijeci Željeznici u Istočnom Sarajevu takmičilo 17 plivača, a prvi je stigao Borislav Otović.

Organizatori su Otoviću uručili vrijedan zlatni medaljon, a nagrade su dobili i ostali učesnici.

Od mosta „Ratko Močević“ u Vojkovićima, odakle su startovali, do Časnog krsta plivači su plivali 33 metra, što simboliše godinu kada se krstio Isus Hrist.

Sveštenici su prethodno osveštali Časni krst i plivačima dali blagoslov, a plivače je pozdravio i vršilac dužnosti načelnika opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović.

Danijel Drljača treći put najbrži

Prijedorčanin Danijel Drljača treći put je bio najbrži u plivanju za Časni krst u rijeci Sani među 44 plivača koji su danas učestvovali u tradicionalnoj bogojavljenskoj manifestaciji.

On je istakao da mu pobjeda mnogo znači jer nije riječ o takmičenju, već o plivanju na Bogojavljenje koje ima vjerski karakter i da mu je velika čast što je pobijedio.

„Treća pobjeda je za mene velika stvar, ali bih čestitao svim momcima koji su se prijavili i koji su se odlučili da plivaju u ovim teškim uslovima na ovaj veliki pravoslavni praznik“, rekao je Drljača.

On je dodao i da mu je trostruka pobjeda već sasvim dovoljna i da će o daljem učešću razmisliti.

Obnovljena tradicija plivanja za časni krst u Brodu

Vladimir Bačić iz Broda pobjednik je u bogojavljenskom plivanju za Časni krst na rijeci Savi, koje je danas održano u Brodu.

Bačić je izjavio da je veoma ponosan što je imao priliku da učestvuje u ovom svetom događaju, te da planira da ovaj uspjeh ponovi i iduće godine.

Pobjedniku takmičenja uručen je Časni krst na čuvanje do sljedećeg takmičenja, ikona Presvete Bogorodice, kao i novčana nagrada u iznosu od 1.000 KM.

Opština Brod, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, prvi put u poslijeratnim godinama organizovala je bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Savi.

Učestvovala su 34 takmičara, među kojima i jedna žena, na temperaturi od minus jedan stepen.

Takmičenje je organizovano na sportskoj stazi Kajak i kanu kluba „Premijum“, u saradnji sa Sportsko-ribolovnim društvom „Sava“ Brod.

Svi takmičari morali su proći obavezan ljekarski pregled, a gostima i takmičarima služeno je tradicionalno kuvano vino i druga osvježenje.

Više od 700 građana svojim prisustvom pružilo je podršku svim takmičarima, kao i realizaciji same manifestacije.

„Brođani su pokazali da imaju snagu i volju da na tradicionalni način obilježe današnji praznik Bogojavljenje. Kao načelnik, zahvalan sam svim hrabrim ljudima koji su danas učestvovali na takmičenju i uspješno prezentovali našu opštinu“, izjavio je načelnik opštine Brod Ilija Jovičić.

Za sve ostale takmičare i učesnike u petak, 22. januara, biće organizovan svečani prijem.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se