5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Neprihvatljiva proslava 9. januara u RS-u

SARAJEVO – Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno sa Udruženjem “Žena žrtva rata” najoštrije je osudio odluku nadležnih organa Republike Srpske da i pored odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 9. januar 2016. godine obilježe kao dan tog entiteta.

Iz Saveza logoraša u BiH i Udruženja „Žena žrtva rata“ ukazuju da je 9. januar 1992. godine bio uvod u godine horora i pakla za pripadnike nesrpskog stanovništva.

„Nedugo nakon ovog datuma, uslijedila je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, zauzimanje gradova, likvidacija i protjerivanje civila, formiranje logora u kojima su civili sistematski ubijani, mučeni, silovani. Rezultat ovog datuma danas se može sumirati u 200.000 logoraša držanih u 657 logora i zatočeničkih objekata, 30.000 ubijenih i 25.000 silovanih u logorima – muškaraca, žena i djece. Temelji Republike Srpske nastali su upravo na ovim osnovama. Rezultat ovog datuma je genocid počinjen u brojnim gradovima diljem Bosne i Hercegovine“, navode iz Saveza logoraša u BiH i Udruženja „Žena žrtva rata“.

Podsjećaju da brojne porodice još uvijek traže svoje najmilije čije su kosti utkane u temelje Republike Srpske te da nije vrijeme za slavlje i političke malverzacije čelnika tog entiteta.

„Republika Srpska nije entitet samo jednog naroda i ne bi smjela zbog građana drugih nacionalnosti, da insistira na obilježavanju jednog događaja kakav je ovaj. Do sada je pred Haškim tribunalom i Sudom BiH pripadnicima vojske i policije, te čelnicima Republike Srpske izrečeno 2.236 godina i pet doživotnih kazni zatvora. Brojni postupci dokazivanja počinjenog genocida su i dalje u toku. Istinski žalimo što se u Bosni i Hercegovini ne poštuju odluke Ustavnog suda“, navode iz Saveza logoraša u BiH i Udruženja „Žena žrtva rata“.

Pozvali su institucije i građane Bosne i Hercegovine da istinski rade i djeluju u cilju stvaranja suživota, pomirenja i tolerancije u BiH, kao i predstavnika međunarodne zajednice, kako bi u Bosni i Hercegovini istinski zaživjela osnovna ljudska prava i slobode, bez obzira na etničku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Anadolija

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se