23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Muškarci ugroženiji

VAŠINGTON – Muškarci teže podnose grip – tvrde naučnici i objašnjavaju da ženski polni hormon služi kao prirodna zaštita od virusa gripa tipa A.

Zbog tog hormona kod žena se virusne ćelije slabije razmnožavaju, dok su kod muškaraca simptomi jače izraženi, navode stručnjaci sa Univerziteta „DŽon Hopkins“.

Već godinama oni prikupljaju dokaze o zaštitnim svojstvima estrogena.

Dosadašnje studije pokazuju da estradiol /primarni estrogen koga luče jajnici i drugi estrogenski spojevi/ ima antiviralni učinak na neke razorne viruse, među kojima su HIV, virus hepatitisa C, ebola…

Zaštitni mehanizam estrogena blokira sposobnost virusa da se razmnožava u ljudskim ćelijama, dok brzo razmnožavanje virusa gripa tipa A dvodi do akutnih infekcija kod ljudi.

Naučnici su inficirali uzorke sezonskim virusom gripa tipa A da bi ustanovili na koji se način zaraza širi i zaključili da su posljedice različite kod muške i ženske populacije.

U ženskim nazalnim ćelijama pronađeno je manje virusa sezonskog gripa nego kod muškaraca, što govori da aktivnost ovih estrogenskih hemijskih spojeva zavisi od pola.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se