23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mladenu Ždrali 15 godina robije

SARAJEVO – Mladen Ždrale (35) zvani Pata osuđen je juče na 15 godina zatvora pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH zbog učešća u ubistvu Milorada Todorovića i Radomira Jankovića iz Pala te Esada Šenderovića iz Sarajeva.

Ždrale je osuđen za saizvršilaštvo tokom ponovljenog postupka, nakon što mu je Sud BiH nedavno ukinuo ranije izrečenu oslobađajuću presudu. Ždrali će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od početka februara 2013. kada je uhapšen do sredine februara 2015. godine. Prema presudi, pomenuto trostruko ubistvo zbog kojeg je osuđen počinjeno je 18. novembra 2005. godine u sarajevskom naselju Vraca. Tom prilikom teško je ranjen i Murat Komarica.

U presudi je navedeno da je Ždrale zajedno sa Borisom Govedaricom organizovao ubistvo Milorada Todorovića tokom 2005. godine. Kobnog dana Ždrale i Govedarica dobili su informaciju da će Todorović te večeri boraviti u lokalu „Dva bora“ na Vracama, te su krenuli da realizuju svoj plan. Ukradenim vozilom su došli do „Dva bora“ i Govedarica je prišao ugostiteljskom objektu te kroz prozor iz automatske puške ispalio rafal prema stolu za kojim je sjedio Todorović. Tom prilikom ubijeni su i Todorovićev tjelohranitelj Janković i konobar u lokalu Šenderović. Gost u kafani Murat Komarica teško je ranjen. Dok je Govedarica pucao Ždrale ga je čekao u vozilu pa su nakon zločina pobjegli prema Istočnom Sarajevu.

U presudi stoji da su Ždrale i Govedarica prije zločina obavili sve pripreme i pribavili oružje za izvršenje krivičnog djela. Tokom noći između 3. i 4. novembra 2005. ukrali su i automobil s kojim su išli u zločin, a na njega su postavili ukradene diplomatske tablice.

Govedarica je, inače, ubijen u avgustu 2007. godine u naselju Lukavica u Istočnom Sarajevu.

Rođaci

Mladen Ždrale je ranije sumnjičen da je bio član kriminalne grupe na čijem je čelu bio njegov rođak Đorđe Ždrale. Tužilaštvo i policija sumnjičili su ga da je u julu 2004. godine u Palama ubio brata Milorada Todorovića, Željka Todorovića i njegovu suprugu Mikicu. Poslije ovog zločina bili su uhapšeni Đorđe Ždrale, Boris Govedarica i Miroslav Škobo, ali su oni kasnije oslobođeni.

Đorđe Ždrale je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS Ljubiše Savića Mauzera, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se