23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Manifestacijom „Zvornički književnici svom gradu“ počinje Svetosavska nedelja

ZVORNIK – Književnom i muzičkom manifestacijom pod nazivom „Zvornički književnici svom gradu“ u ponedeljak , 25. januara, počeće ovogodišnja „Svetosavska nedelja“. Događaj će biti upriličen u Domu omladine u 18:00 sati uz učešće zvorničkih književnika i gosta, pjesnikinje Radmile Đokić iz Bijeljine i učenika Osnovne muzičke škole.

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio Radosav Perić, predsjednik Opštinskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Zvornik koja je organizator „Svetosavske nedelje“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Domom omladine.

– Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj, ove godine održava se 24. put po redu, a mi, kao organizatori, svake godine nastojimo da program bude bogatiji. „Svetosavska nedelja“ biće otvorena Književnom i muzičkom večeri kojom nastojimo da promovišemo zvorničke stvaraoce u pjesmi, priči, romanima, a posjetićemo se i na najstarijeg zvorničkog književnika Marka Markovića, dok će savremeni pjesnici govoriti svoje stihove – napomenuo je Perić koji je rekao da će se manifestacija u Zvorniku obilježavati od 25. do 30. januara.

U utorak, 26. januara, u 18:00 sati u Domu omladine biće biće održana „Svetosavska akademija“ na kojoj će o Svetom Savi besjediti prof. dr Ljubomir Zuković, a nastupiće i učenici Srednjoškolskog i Tehničkog školskog centra, kao i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“. Istog danas u 13:00 sati u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ biće otvorena Izložba knjiga Regionalnog arhiva grada Užice.

U srijedu će u Sabornom hramu biti služena Sveta liturgija u 9:00 sati, nakon čega će u svim školama, lomljenjem slavskog kolača, biti obilježena školska slava Savindan.

U četvrtak će u Domu omladine sa početkom u 18:00 sati KUD „Sveti Sava“ održati Koncert narodnih pjesama i igara, dok će u petak u 17:00 sati biti organizovan 19. po redu Izbor sportiste za 2015. godinu.

Posljednjeg dana obilježavanja Svetosavske nedelje u Sportskoj dvorani biće organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci od 9:00 sati, dok će isti dan u 20:00 sati u Motelu „Laguna“, uz učešće beogradskog glumca Hadži Nenada Maričića, biti upriličen 18. po redu Svetosavski bal.

Pokrovitelj tradicionalne manifestacije je Grad Zvornik.

Milan Cvijetinović, v.d. načelnika odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti istakao je da Gradska uprava daje punu podršku organizovanju ove manifestacije.

– Podržavamo sve manifestacije koje se organizuju u cilju njegovanja tradicije srpskog naroda i promovisanja zvorničkih stvaralaca, učenika, sportista – naglasio je Cvijetinović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se