15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Mali Pavle rođen u liftu

BIJELJINA – Drama koja se odigrala u ulici Filipa Višnjića u Bijeljini kada se hrabra majka Aleksandra Milovanović porodila u liftu, na sreću, prošla je bez posljedica, a dječak, koji je dobio ime Pavle, dobro se osjeća.

Milovanovićeva, kojoj je Pavle drugo dijete, ispričala je za portal „InfoBijeljina“ da nije ni sanjala da će joj se ovako nešto dogoditi.

– Krenula sam prema porodilištu, bolovi su počeli možda oko 19.15 časova, ali sam mislila da ima još vremena. Odlučila sam da se istuširam, ali nisam mogla vjerovati da će se to sve tako brzo odigrati. Ni muž ni sestra mi nisu povjerovali, jer sam ja već pri ulasku u lift rekla da je porođaj krenuo i da sam se porodila – rekla je Milovanovićeva, dodajući da je muž uhvatio bebu, dok je njena sestra pozvala Hitnu pomoć.

Ljekari Hitne pomoći pričaju da nikada neće zaboraviti paničan poziv u nedjelju, nešto poslije 20 časova, kada im je saopšteno da se žena porađa u liftu. U ovoj nesvakidašnjoj situaciji našao se doktor Milorad Simić, koji je sa kolegama stigao na lice mjesta.

– Po prijemu poziva, odmah smo obavijestili dežurnog ljekara na Odjeljenju ginekologije bijeljinske bolnice da bude u pripravnosti. Kada smo stigli, zatekli smo porodilju koja je bila u završnoj fazi porođaja – ispričao je dr Simić.

Bez obzira na okolnosti, porođaj je dobro prošao. Majka i beba su adekvatno zbrinuti i prevezeni u bolnicu.

– Tokom transporta pratili smo vitalne parametre majke i bebe. Majka je bila vidno uspaničena, kao i otac, koji je prisustvovao porođaju, te je i on molio za pomoć. I njega smo takođe morali da smirujemo – rekao je dr Simić.

Dodao je da je ovo jedinstven slučaj i naglasio da se ni starije njegove kolege u Hitnoj pomoći nisu susretale sa sličnim situacijama. Kako ističe, bilo je pozitivne treme i pomiješanih osjećanja, ali kada se začuo plač bebe, svi su bili srećni i zadovoljni. Rođen je zdrav dječak težak tri kilograma i 900 grama.

Novi stanovnik Bijeljine, koji je na svijet došao u više nego neobičnim okolnostima, dobro se osjeća i on i njegova majka bi mogli uskoro kući. Ponosni otac nije krio zadovoljstvo i zahvalnost prvenstveno Hitnoj pomoći koja je brzo i efikasno djelovala.

– Tek me je sada strah, vjerujte mi. Kad mi je rekla žena da je krenuo porođaj i da je izašlo dijete, pogledao sam i nisam mogao vjerovati, dječije noge se vide. Izgubio sam se, nisam znao šta da radim, telefon mi je ispao iz ruke, ali smo se nekako snašli, svastika je pozvala Hitnu – rekao je presrećni otac Dejan Milovanović.

Stanari ulice Filipa Višnjića kažu da se sve brzo odigralo i da nisu ni slutili da se njihova komšinica porađa u liftu.

– Da smo dobili novog komšiju, saznali smo tek danas. Samo neka je on nama živ i zdrav, i već sada se zna se ko će imati ekskluzivno pravo na lift – poručio je jedan komšija sa smiješkom.

Neobične situacije

Glavna sestra Ginekološko-akušerskog odjeljenja bijeljinske bolnice Cica Novaković dodaje da su se događale i druge neobične situacije, ali da se do sada niko nije porodio u liftu.

Prema njenim riječima, na području koje pokriva bijeljinski medicinski centar dešavalo se da se majke porode u putu, u sanitetu, pred porodilištem, na ulazu u kuću.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se