14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Lavrov: Ruska avijacija svakodnevno djeluje u Siriji, ID slabi

MOSKVA – Vazdušni napadi ruske vojske kao podrška snagama lojalnim predsjedniku Sirije Bašaru al Asadu pomogle su da se preokrene situacija u Siriji, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Djelovanje ruskih vazduhoplovnmih snaga, kao odgovor na zahtjev sirijskih lidera – zaista su pomogli da se preokrene situacija u zemlji i smanji teritorija koju kontrolišu teroristi“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Ruska avijacija svakodnevno sprovodi od 70 do 100 letova borbenim avionima, kako bi podržala ofanzivu sirijske vojske i patriotske opozicije u borbi protiv terorista u toj zemlji, navode ruski mediji.

Rusija i Sirija potpisale su u avgustu sporazum kojim se Moskvi daje odobrenje za vojno prisustvo u Siriji bez vremenskog ograničenja.

Sporazum je potpisan u Damasku 26. avgusta prošle godine, više od mesec dana pre nego što je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju protiv Islamske države i drugih „terorista“ u Siriji na zahtev sirijskog predsednika Bašara al Asada.

On je zaključen na „neodređeno vrijeme“, a prema odredbama sporazuma Rusija je rasporedila borbene avione i ljudstvo u bazi u Latakiji.

Dogovor je napravljen kako bi se odbranili „suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike“, stoji u dokumentu.

55ni9KbpSv4

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se