18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Kraj naftnog doba, ranije nego što smo očekivali

MOSKVA – Prema prognozama, Kina će u narednim godinama povećavati utvrđeni kapacitet elektrana koje rade na osnovu obnovljivih izvora energije, što govori da je naftna era ostala u prošlosti, izjavio je direktor „Sberbanke“ German Gref.

Naftni vijek u svijetu se završio, smatra direktor „Sberbanke“ i bivši ministar za ekonomski razvoj Rusije.

Kina, najveći potrošač ugljovodonika, brzim tempom stvara alternativne izvore energije.

Prema Grefovim riječima, Kina će u narednim godinama povećati kapacitet elektrana koje rade na osnovu obnovljivih izvora energije na 560 megavati.

„To je, poređenja radi, 2,5 puta više nego utvrđeni kapacitet Ruske Federacije“, rekao je on.

Kapacitet jedinstvenog energetskog sistema Rusije, prema podacima s početka decembra prošle godine, bio je oko 235 gigavati. Kapacitet energetskog sistema Kine na početku prošle godine bio je više od 1.300 gigavati.

„Najbliža prognoza glasi da će Kina tempom kojim danas stvara alternativnu energetiku trošiti oko 45 odsto manje tradicionalnih izvora energije. To je naš ugalj, koji mi već u velikom obimu i razrađujemo i isporučujemo. Nastavljamo u velikoj mjeri da investiramo u ugalj koji je namijenjen kineskom tržištu“, rekao je Gref.

„Može se reći da je ova era ostala u prošlosti. Kako kažu, kameno doba se nije završilo zbog toga što je nestalo kamenje – isto tako se danas može reći da se naftno doba već završilo. Njegov ostatak će trajati, ne znam koliko, 10 godina, dok sva infrastruktura elektromobila ne bude proširena u dovoljnoj mjeri“, smatra direktor najveće ruske banke.

„Kada sam prvi put sjeo u automobil ‘tesla’, shvatio sam da je ta budućnost, nažalost, došla ranije nego što smo očekivali, kao i uvijek“, dodao je Gref, prenosi Sputniknews.com.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se