23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ko je zapravo najveći dobitnik nakon pada cijena nafte?

Pad cijena nafte dostigao je juče trinaestogodišnji rekord na svjetskom tržištu. Trenutna cijena za jedan barel iznosi 28 dolara.

Ko je zapravo najveći dobitnik nakon pada cijena nafte?

I dok su krajnji potrošači u proteklim mjesecima mnogo uštedjeli zahvaljujući padu cijena, analitičari spekulišu da je najveći dobitnik usljed pada cijena nafte zapravo evrozona, piše Klix.ba.

Iako su cijene dionica u Evropi u padu, niska cijena nafte je veliki podsticaj za ekonomiju evrozone.

„Kao najveći uvoznici nafte, evropske zemlje imaju velike koristi od pada cijena. To je u ovom trenutku veliki bonus za ekonomiju. Radi se o skrivenim plusevima za privredu“, istakao je za CNBC Nils Andersen, direktor kompanije Maersk Group, jedne od najvećih prevozničkih kompanija u Evropi.

Istakao je da ekonomija u evrozoni raste i pored toga što nema velikih strukturalnih promjena u pojedinim državama.

Iako su zemlje OPEC-a smanjile proizvodnju nafte, SAD i Irak su povećali proizvodnju, što se smatra jednim od glavnih uzroka pada cijena. S druge strane, ovom padu je značajno kumovao i pad potražnje, ponajviše zbog toga što je kineska ekonomija neočekivano usporila.

„Danas se nalazimo usred jednog svjetskog šoka kada je riječ o cijenama nafte. Da bi se nešto promijenilo mora doći do smanjenja proizvodnje. Ali isto tako snažniji rast ekonomije može dovesti do veće potrošnje i stabilizacije cijena“, zaključio je Andersen.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se