20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kinezi ulažu u pruge, puteve i aerodrom

BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni direktor kompanije „China Shadong International Economic & Tehnical Cooperation Group“ Meng Jan potpisali su u nedjelju u Banjaluci memorandum o saradnji kojim je predviđena realizacija tri važna saobraćajna projekta za RS.

Potpisivanju memoranduma je prisustvovala i premijer RS Željka Cvijanović, a riječ je o jednoj od najvećih kompanija u Kini koja se bavi projektima iz oblasti infrastrukture, od puteva, aerodroma do luka, piše Glas Srpske.

Kineska kompanija je zainteresovana u Srpskoj za sklapanje komercijalnog ugovora za realizaciju projekta unapređenja, rehabilitacije i izgradnje željezničke pruge Banjaluka – Novi Grad – Dobrljin, a strane su saglasne da budu započeti pregovori u vezi sa projektom izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad. Prva dionica autoputa Banjaluka – Prijedor bi trebalo da bude duga 50, a druga do Novog Grada 30 kilometara.

Treći projekat za koji postoji interesovanje je renoviranje i izgradnja aerodroma Banjaluka, a predstavnici Vlade RS su izrazili spremnost da pruže kineskoj kompaniji neophodnu pomoć za realizaciju njihovih namjera. Istakli su da su u „China Shadong International Economic & Tehnical Cooperation Group“.

prepoznali višegodišnje iskustvo i rezultate koje postižu u ovlasti infrastrukturalnih projekata.

Ako postignu dogovor, potpisnice memoranduma o saradnji će pristupiti zaključenju posebnih ugovora kojima će se pitanja od zajedničkog interesa bliže urediti zavisno od izabranog oblika saradnje.

Resorni ministar smatra da će više detalja biti poznato do kraja februara kada bi trebalo da bude završen dobar dio projektne dokumentacije.

– Dugo sarađujemo sa ovom kineskom kompanijom, još od proljeća prošle godine. Rekonstrukcija pruge bi išla kreditnim sredstvima, a autoput kao koncesija. Uspjeli smo da ih zainteresujemo da se uključe i u proširenje aerodroma u Banjaluci – rekao je Trninić i dodao da još nije poznata vrijednost projekata.

Jan je naglasio da je zadovoljan što je ponovo u Banjaluci jer, kaže, kineski i srpski narod vezuje čvrsto prijateljstvo. On je rekao da je njegova kompanija državna i jedna od najvećih u Kini u oblasti infrastrukture te da su prisutni i u mnogim drugim zemljama.

– U Srbiji radimo dio autoputa, a veoma sam srećan što smo uspjeli da dogovorimo da u Srpskoj sarađujemo na projektima autoputa, željeznice i aerodroma. Sljedeći zadatak je da obje strane ulože maksimalan napor da ubrzamo proceduru i počnemo sa radovima. Želimo da damo maksimalan napor da bismo pomogli RS u daljem razvoju – istakao je Jan i dodao da se istovremeno nada da će Kina sa srpskim narodom i dalje razvijati prijateljske odnose.

Premijer RS Željka Cvijanović je rekla da je ova saradnja rezultat dugogodišnjih privrednih i političkih razgovora između RS i Kine, ocijenivši da je RS otvorena za sve vidove saradnje sa kineskim državnim kompanijama.

– Sigurna sam da će rezultati uskoro biti vidljivi. Želimo da naše veze budu čvršće i da rezultuju novim projektima – zaključila je Cvijanovićeva.

Predstavnici kineske kompanije prethodno su razgovarali sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. On je istakao da njihov dolazak u Banjaluku predstavlja nastavak razgovora sa kineskim investitorima o investicijama u privredu RS koje je započeo posjetom Pekingu u decembru 2015. godine. Tokom sastanka su odnosi između RS i Kine ocijenjeni kao veoma dobri, a sagovornici su se založili za dalje unapređenje odnosa i saradnje.

Dodik je tokom boravka u Kini ocijenio da postoji veliko interesovanje Kineza da ulažu ne samo za izgradnju puteva i elektrana u RS nego da postoji zainteresovanost za ulaganja u obrazovanje, poljoprivredu, turizam i zdravstvo, a da ima i onih koji su spremni da ulažu i u bankarski sektor.

Projekti

* unapređenje, rehabilitacija i izgradnja pruge Banjaluka – Novi Grad – Dobrljin

* izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banjaluka – Prijedor)

* renoviranje i izgradnja aerodroma Banjaluka

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se