23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

FILM O NAJKRVOLOČNIJEM USTAŠI: Zbog uloge sam postao ubica svoje porodice!

Glumac Predrag Kotur govori o težini ulaska u lik okrutnog sijača smrti koji je zbog opklade zaklao više od 1.100 srpskih žrtava u jednom danu

Nakon 70 godina od stradanja velikog broja žrtava u logoru Jasenovac, na filmsko platno stigla je priča o monstruoznim klanjima ustaše Žileta Friganovića.

Naime, završeno je snimanje filma rediteljke Svetlane Petrov, a glavna uloga povjerena je glumcu Predragu Koturu, koji za Kurir govori o težini ulaska u lik brutalnog sijača smrti koji je zbog opklade zaklao više od 1.100 srpskih žrtava u jednom danu.

– Prihvatio sam ovu ulogu jer je izazov. Zadatak svakog glumca je da odbrani svoj lik ma kakav on bio. Posebnu težinu je imalo to što sam morao da odbranim ubicu i moje familije – kaže glumac, čija je porodična istorija upravo usko vezana za stradanja od ustaša.

Naime, Kotur je od rođenja živio u Karlovcu u Hrvatskoj, iz koga je bio primoran da izbjegne 1996. godine.

– Cijelo djetinjstvo proveo sam slušajući priče o svirepim ubistvima moje porodice od ustaša četrdesetih godina prošlog vijeka. Na svojoj koži osjetio sam ponovljenu istoriju devedesetih, kad sam izgubio najbliže. Sada je meni dato da uđem u kožu takvog ubice.

Snimanje filma SvirepoZa ulogu Friganovića Kotur se pripremao čitajući istorijske spise, memoare i gledajući filmove o Jasenovcu.

– Žile je okupirao moje misli u tom periodu. Bio sam primoran da svakodnevno satima gledam najsvirepije ubistva koja je činio. Da bih ga što realnije prikazao, morao sam da se ogradim od ljudskosti. Scene sa snimanja i slike krvi na mojim rukama nosio sam kući, zbog čega sam želio da se osamim – priča Kotur.

Žile Friganović
Žile Friganović

Film je baziran na istorijskim činjenicama iz dana kad se Žile kladio sa svojim saborcima ko će više Srba da zakolje. Posle 1.000 ubijenih, on se zaustavio naišavši na starca Vukašina, nakon čijeg mučenja i ubistva je i poludio.

– Izazov je bio baviti se njegovim ludilom. Potpuna transformacija je nastala uslijed suočavanja sa starčevim mirnim pogledom i pomirenošću sa smrću. Čuvena rečenica „Radi ti, dijete, svoj posao“ izazvala je, kako je posle Žile opisao logorskom psihijatru, toliki bijes da ga je besomučno kasapio dio po dio tjerajući ga da pokaže strah – priča Kotur i dodaje:

– Moram priznati da je poistovećujući se sa ovim likom bilo neizbježno osjetiti njegovu moć, ali svakako, ubica je ubica koje god da je nacionalnosti – zaključuje Kotur.

Film čeka montažu i svoju konačnu formu. Svjetlost dana ugledaće početkom sledeće godine, a planirano je da se prikaže na festivalima po Srbiji i širom Evrope.

POLUDIO ZBOG STARCA VUKAŠINA

Ante Friganović, zvani Žile, bio je ustaški zastavnik rodom iz Šibenika, po zanimanju trgovački pomoćnik. Ovaj ratni zločinac spada u red najmonstruoznijih krvoloka jasenovačkog pakla.

Vukašin Mandrapa kanonizovan kao Sveti novomučenik Vukašin Jasenovački
Vukašin Mandrapa kanonizovan kao Sveti novomučenik Vukašin Jasenovački

RADI TI, DIJETE, SVOJ POSAO

Krajem avgusta 1942. godine takmičio se s Petrom Brzicom, Zrinušićem i drugim koljačima u klanju zatočenika u Gradini. Brzica je sa 1.360 preklanih bespomoćnih logoraša oteo koljački tron Friganoviću, koji je ostao na „samo“ 1.100 zaklanih zatočenika, naišavši na starca Vukašina. Nakon toga on je poludio i u istoriji nije poznato šta se s njim posle dogodilo.

Vukašin Mandrapa, srpski seljak iz sela Klepci u Hercegovini, kanonizovan je 1998. godine u svetitelja, dobivši ime Sveti novomučenik Vukašin Jasenovački, a slavi se 29. maja.

Starca Vukašina je nakon svirepog mučenja januara 1943. godine zaklao Žile Friganović, koji je nakon tog čina poludio. Ono što ustaški koljač nikad nije mogao da zaboravi je nebeski mir na licu starca i smireni pogled. Riječi „Radi ti, dijete, svoj posao“ svaki put bi ga prekidale kad bi se iznova dohvatio kame.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se