10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Dodik: Mir, stabilnost i saradnja su poruke poslate 9.januara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTS kaže je da su mir, stabilnost i saradnja ključne poruke poslate 9. januara sa akademije obilježavanja Dana Republike Srpske. Bilo bi interesantno da se referendum u Srpskoj obavi na proljeće, navodi Dodik.

Dodik je rekao da je, takođe, jedna od ključnih poruka uvažavanje postojećeg ustavnog poretka.

„To je i dobra saradnja Republike Srbije i Republike Srpske koju niko ne može da ospori. I poštovanje mira u regionu“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da će se i narednih godina 9. januar slaviti kao dan Republike Srpske.

„Ustavni sud čini devet članova: dvoje Srba, dvoje Hvrvata, dvoje Bošnjaka i tri stranca, a odluke se donose većinski. Inače, uvijek sve odluke donose Bošnjaci i stranci“, naglasio je Dodik, dodajući da se godinama radi na dokidanju vrijednosti Srpske.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. godine, kada nije bilo rata, prije oružanih sukoba.

Dodik je naglasio da je krsna slava Republike Srpske ne bi trebalo da bude problem ni muslimanima ni Hrvatima, koji su, kako kaže, uvijek pozvani i nikad nisu bili diskriminisani.

„Obilježavanje krsne slave je bilo izvan procedura proslave. Ovo što se tiče Dana Republike ste mogli da vidite na akademiji – to nije obilježavljanje slave. To je bila priča o prazniku, istoriji. Krsna slava je obilježena nakon prijema“, istakao je Dodik.

Kako je rekao, stranci u BiH nisu neophodni i ne mora sve na postojeći način da funkcioniše.

„BiH je nemoguća zemlja. Koncept na kom je BiH nastala kao posljedica Јugoslavije je nemoguć“, napomenuo je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da misli da bi bilo interesantno da se referendum u Republici Srpskoj o sudu i tužilaštvu BiH održi na proljeće, možda krajem aprila.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je krajem 2015, neustavnim Dan Republike odnosno dio Zakona o praznicima Republike Srpske i naložio Narodnoj skupštini RS da izmijeni sporne odredbe.

„BiH je moranje, nije ni želja ni ljubav“

Milorad Dodik je rekao da je BiH državna zajednica, a državne ingerencije na svim nivoima imaju Srpska i Federacija BiH.

„BiH je moranje, nije ni želja ni ljubav. Ovde se radi o suštini – BiH je složena državna zajednica i samo tražim ono što je ustavom napisano“, naglasio je Dodik.

Dodao je da BiH ne može postojati istorijski gledano i da je ona strateška greška 1995. godine.

„Moja država su Republika Srpska i Srbija, a BiH je mjesto gdje moram da živim“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Državna agencija za istrage i zaštitu je namještena da bude koordinacija i ne može da vrši pretrese na teritoriji RS ako za to ne postoji dogovor.

„Јa sam ranije bio bogatiji nego što sam sada. Ta priča je samo za narod. Јa da se bojim rekao bih: Evo vam šta hoćete. To bi bila reakcija čoveka koji se boji. Ne osjećam se odgovornim jer nemam krivicu“, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto ne komunicira sa srpskim članom Predsedništvom BiH Mladenom Ivanićem, Dodik je rekao da je komunicirao sa njim, ali, kako kaže, bespotrebno.

„Ivanić je konformista koji radi to što radi i predsatvlja to kako hoće. Rekao sam da je bespredmetno razgovarati sa čovjekom koji ništa ne može da uradi za Republiku Srpsku“, naglasio je Dodik.

Podsjećajući na britansku rezoluciju o Srebrenici, koja nije izglasana u Savjetu bezbjednosti vetom Rusije, Dodik je rekao da je trebalo da BiH o tome donese zajednički stav a to nije uradila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se