18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Birčaković: Rezultati ultrazvuka prostate dali lošu zdravstvenu sliku

ZVORNIK – Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine regije Birač Goran Birčaković ocijenio je danas u Zvorniku da su rezultati projekta „Prevencija i rano otkrivanje karcionoma prostate“, koji je na ovoj regiji obuhvatio 1501 pacijenta, dali veoma lošu zdravstvenu sliku.

Birčaković je rekao novinarima da je do sada od obrađenih 1100 pacijenata, na PSA /prostata specifični antigen/ 76 PSA pozitivno, što je iznad prosjeka koji iznosi tri odsto.

„Imamo i 136 ultrazvučnih nalaza koji su sumnjivi, odnosno imali su povećane vrijednost PSA, te su ušli u dalji sistem zdravstvene procedure i upućeni kod specijaliste urologa na zdravstvenu obradu, liječenje i posmatranje“, rekao je Birčaković.

On je dodao da su „nažalost, potvrđena dva karcionoma prostate“, što bi gledajući sa te strane projekat bio opravdan 100 odsto i naglasio da je kod jednog pacijenta već urađena operacija prostate, čime mu je definitivno spašen život, iako je prethodno jedva ubijeđen da, u okviru projekta, uradi PSA i ultrazvuk prostate.

„Generalno gledano, to je posljedica što se ljudi javljaju ljekaru samo kada već imaju zdravstveni problem, a da prethodno nikada ne idu na preventivnu kontrolu zdravlja“, ocijenio je Birčaković.

Podsjećajući da je projekat „Prevencija i rano otkrivanje karcionoma prostate“ realizovan u decembru u svim domovima zdravlja regije Birač, Birčaković je naglasio da je projekat završen uspješno i iznad svih očekivanja.

„Nismo srećni što su rezultati dali veoma lošu zdravstvenu sliku u ovoj zdravstvenoj oblasti, ali se nadamo da će preostali rezultati, koji još nisu obrađeni, biti daleko bolji“, rekao je Birčaković.

Birčaković se zahvalio doktorima-kolegama koji su maksimalno podržali ovaj projekat, svim domovima zdravlja regije Birač u kojima je realizovan projekat, kao i medijima koji su maksimalno ispratili ovu akciju i bez kojih ne bi bila toliko uspješna.

Radiolog Radivoje Vasiljević iz dobojskog Doma zdravlja, koji je u Domu zdravlja Zvornik obavlja ultrazvučni pregled prostate, rekao je da je kod pregledanih pacijenata bio i jedan broj onih kojima je savjetovano da isprate liječenje do kraja.

„Karcinom prostete, koji dugo traje bez vidnih posledice dok ne bude kasno, lako se otkriva i zato je daleko bolje vršiti preventivne ultrazvučne preglede, što je daleko jeftinije za društvo, nego liječiti metastaze gdje su posljedice za pacijente dramatičnije“, rekao je Vasiljević.

On je dodao da prostata pravi probleme muškarcima, koji su prešli pedeset godina starosti, pa su ovi projekti veoma važni u prevenciji borbe protiv karcinoma prostate, zbog čega je veoma bitno uraditi ultrazvučni pregled kako bi se sprječile komplikacije.

U okviru ovog projekta, održano je predavanje na temu: „Prevencija i rano otkrivanje karcionoma prostate na području regije Zvornik“, čiji je predvač bio doktor urolog Miroslav Prodanović.

Projekat je realizovan od 1. do 31. decembra, uz pomoć resornog ministarstva, finansirao ga je Fond zdravstvene zaštite Republike Srpske, a organizovalo Udruženje doktora porodične medicine regije Birač.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se