18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Ambasada SAD: Proslave Dana RS treba da budu u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH

SARAJEVO – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini apelovala je na vlasti u RS da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini RS da izmijeni sporne odredbe.

„Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet BiH. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH“, kazali su za N1 iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako su naveli, Ustavni sud BiH dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom BiH.

„Apelujemo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu sa tim zahtjevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštovati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja“, saopštili su iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se