18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Akademik Zuković besjedio o Svetom Savi na „Svetosavskoj akademiji“

ZVORNIK – U okviru 24. „Svetosavske nedelje“ sinoć je u Domu omladine održana „Svetosavska akademija“ na kojoj je o Svetom Savi besjedio akademik Ljubomir Zuković.

On je rekao da je Sveti Sava zaorao najdublju duhovnu brazdu u svijesti i istorijskom sjećanju srpskog naroda koji je prije njega bio samo etnografska građa, dok je poslije Svetog Save postao narod kojeg je na velika vrata uveo u Evropu.

Zuković je istakao da je Sveti Sava začetnik prosvjete, nauke, medicine i ustavnog uređenja života u srpskoj crkvi, uvodeći nas u duhovni život i nebesko carstvo.

– Sa Svetim Savom, čiji je put slijedio i njegov otac Nemanja odlazeći u monaštvo i postavši Sveti Simeon, imamo nešto što je dragocijeno u duhovnom životu srpskog naroda, a to je da više nije bilo skretanja, jer je čisteći srpsku crkvu od svih jeresi, koje su dolazile, ustanovljeno čisto pravoslavlje na ovim prostorima – naglasio je Zuković.

On je poručio da se Sveti Sava nikako ne smije zaboraviti jer je on jedan od duhovnih putovođa srpskog naroda koji je ostavio brojne putokaze koji ne varaju, nego nas vode pravim svetosavskim putem.

Prema Zukovićevim riječima, Sveti Sava je, oplijenivši uspješno sve zapadne i druge jeresi, okrepio pravoslavnu vjeru srpskom rodu i time je najpresudnije uticao na njihovo trajno opredjeljenje i njihovu istorijsku sudbinu.

– To je srpskom rodu donijelo neopredjeljenu omiljenost i naklonost prema Svetom Savi koja jednako traje. Sveti Sava je ljubav i zahvalnost narodna prema onome koje spreman da za njegovo dobro i njegovu sreću žrtvuje mnogo. Od njega je taj isti narod očekivao i tražio pomoć i zaštitu kada mu je ona bila najpotrebnija i kada je sa druge strane nije mogao dobiti – rekao je Zuković.

Zuković je u svom slovu o Svetom Savi rekao da težište besjede nije ni na princu Rastku Nemanjiću kao državniku i književniku, niti pak na monahu Savi kao svecu i božijem ugodniku, nego i o jednom i o drugom, a ponajviše o najmlađem Nemanjinom sinu kao duhovnom narodnom učitelju i prosvetitelju, jer je tome uspješno i predano služio cijelog života.

Na „Svetosavskoj akademiji“ nastupili su i učenici Srednjoškolskog i Tehničkog školskog centra koji su izveli prigodne recitale, a publika je uživala i u pjesmi i muzici Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“.

Danas će u svim zvorničkim školama biti obilježana školska slava Savindan, dok će sutra KUD „Sveti Sava“ održati cjelovečernji Koncert narodnih igara i pjesama. Uz njihovo izvođenje uživaju i stari i mladi i iza njih su godine uspješnog rada za koji su nagrađivani, kako u Republici Srpskoj, tako i u inostranstvu.

U petak će biti organizovan 19. po redu Izbor sportiste za 2015. godinu. Posljednjeg dana obilježavanja Svetosavske nedelje u Sportskoj dvorani biće organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci, dok će istog dana uveče biti upriličen 18. po redu Svetosavski bal.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se