5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Završen deminerski zadatak „Paljevići Pušine“

U zvorničkoj mjesnoj zajednici Drinjača završen je deminerski zadatak površine 42.925 metara kvadratnih na lokalitetu „Paljevići Pušine“. Tom prilikom pronađene su 34 mine koje su bezbjedno uništene. Takođe je postavljeno i 13 samostalnih minskih znakova na granici prema sumnjivoj površini sa kojom se ovaj lokalitet graniči.

Deminiranje su vršila dva tima nevladine organizacije „Dok-ing“ Pale, a finansiralo ga je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Njemačke preko ITF-a. U realizaciji zadatka čija je ukupna vrijednost 83.700 evra, opština je učestvovala sa 10 odsto.

Početkom ove sedmice završeno je i obnavljanje trajne minske ograde na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u mjesnoj zajednic Kula grad. Ovaj posao Civilna zaštita opštine Zvornik realizovala je u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske kao donatorom.

U samoj završnici je i izrada Opštinskog plana protivminskog djelovanja kojim će biti obuhvaćeno izviđanje, deminiranje, upozoravanje na opasnost od mina, a u okviru kojeg i trajno obilježavanje, postavljanje bilborda i slično. Prvi Plan ovakve vrste izradila je Regionalna kanelarija BH MAC – Pale u saradnji sa nadležnim opštinskim organima, a značajan je zbog toga što će u njemu biti obuhvaćeni svi segmenti protivminskih akcija na području naše opštine i što će donatori moći da se opredijele za doniranje nekog od segmenata plana u kojem će sve biti razrađeno.

Od početka godine na području zvorničke opštine izvršeno je i deminiranje površine od 33.769 kvadratnih metara na lokalitetu „Brđani 2“ u mjesnoj zajednici Skočić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se