12 C
Zvornik
23. април 2024.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu Kategorije 2. protiv optuženog Mahmuljin Sakiba, nekadašnjeg komadanta 3. korpusa Armije RBiH.

Infomacija je saopštena iz Tužilaštva BiH, a rečeno je da će više informacija biti poznato uskoro.

Po nalogu Tužilaštva BiH, nekadašnji komadant 3. korpusa Armije RBiH, Sakib Mahmuljin lišen je slobode, a osumnjičen je za ratne zločine odreda El-Mudžahid.

Radi se o predmetu Kategorije 2. u kojem je istraga započeta u tužilaštvu pri MKSJ nakon čega je predmet proslijeđen pravosuđu BiH, a pod istragom je zbog sumnje da je u svojstvu komadanta 3. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1995.godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinice 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica Odred „El Mudžahidin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistva oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se