18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Sjeverni tok dva“ već nazivaju „Južnim tokom“

BEOGRAD – Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da gasovod „Južni tok“ nije definitivno propao i da se on na neki način već gradi, s obzirom na to da gasovod „Sjeverni tok dva“ u ozbiljnim analitičkim krugovima nazivaju „Južnim tokom“.

„Potpisana je druga faza izgradnje `Severnog toka`. To je dodatnih 55 milijardi metara kubnih gasa prema Nemačkoj. Ako bi Nemci dobili drugu fazu `Severnog toka`, oni bi samo po tom osnovu imali 110 milijardi metara kubnih gasa“, rekao je Bajatović za „TV Pink“.

Ako se uzme u obzir da u svemu tome učestvuju i Austrija, Italija, Francuska i NJemačka, onda je, ocjenjuje Bajatović, „nekako sumnjivo sve što se radi sa ruskim sankcijama“.

„Očigledno da Evropi treba gas, zbog čega su najveće evropske ekonomije odlučile da se uključe u celu tu priču. Čak i Englezi stidljivo šalju signale ruskim kompanijama da bi hteli da neka cjevka dođe i do Engleske“, naveo je Bajatović, podsjetivši na procjene da se u Evropi očekuje rast potražnje za energijom.

Prema njegovim riječima, interesantno je da je Evropska komisija u jednom od stotinjak prioritetnih projekata stavila „Tesla projekat“, koji je u stvari „Južni tok“.

„Dakle, to je gasovod koji bi išao od Haba, koji je bio predviđen na tursko-grčkoj granici, kroz Makedoniju i Srbiju. To je stara, nekad poželjna trasa `Južnog toka`“, naveo je Bajatović.

On je napomenuo da je zajednička srpsko-ruska kompanija „Južni tok Srbija“ zamrznuta, ali da očekuje da bi eventualne nove aktivnosti na izgradnji „Južnog toka“ mogle početi 2017. godine. „Ali vjerovatno će se razmišljati o tome ili početi neke aktivnosti 2018. godine“, dodao je Bajatović.

Bajatović je rekao da je snabdijevanje Srbije ruskim gasom preko Ukrajine sigurno i da se ne očekuju krizne situacije zbog pritiska evropskih zemalja na Ukrajinu i zbog bezbjednosnih i biznis procjena.

„Ukoliko bi došlo do krize kao 2009. godine, sigurno bi u Srbiji mogli izdržati i tri meseca bez problema“, dodao je Bajatović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se