-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Pročitajte šta donosi novi zakon o radu

Republika Srpska dobila je novi zakon o radu. Ključnom izmjenom za koju nije prihvaćen nijedan amandman, poslodavci su dobili dodatnih 20 razloga za otkaz. Više im neće trebati ni disciplinski postupak jedino će biti dužni da razmotre mišljenje sindikata.

Ministar rada Milenko Savanović kaže da je na taj način afirmisan realni sektor. Da su određena prava ipak umanjena, prvi put priznaje i predsjednik Republike Srpske ali uvjerava da sve što se pokaže lošim može i da se mijenja.

“RS je došla u fazu da mora da donese zakon koji ima u sebi elemente smanjenja određenih prava ali nije gubitak i nije na totalnu štetu radnika.To je pokušaj da se afirmiše dobar rad i da se pokuša napraviti konkurencija na tržištu rada”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Stvorili smo poslodavcu, u odnosu na postojeći zakon, da imaju fleksibilniji zakon kada je u pitanju otpuštanje u stvari prekid ugovora.Mislim da smo uradili dobre zakone”, ističe Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ipak smatra da su radnici dobili najbolji mogući zakon i da je on više na štetu poslodavaca. Pohvalio se ipak da je progurao jedan od najznačajnijih amandmana. Svim budućim majkama za svako rođeno dijete država će uplatiti jednu godinu radnog staža. Izračunali su da to neće mnogo koštati.

“Ako bi ostali na ovom broju poroda kao do sada to bi bio trošak od 600 hiljada maraka godišnje.

Majke koje rode troje do petoro djece nisu u istoj fiziološkoj i zdravstvenoj kondiciji da bi mogle u penziju sa 65 godina”, ističe Stevandić.

U sindikatu ipak smatraju da će trudnice, po novom zakonu lakše dobijati otkaz pa ih ovaj amandman baš i ne tješi.

A za sva ostala prava koja su definisana kolektivnim ugovorima sindikalci će morati ponovo da se izbore sa poslodavcima, jer stupanjem na snagu novog zakona svi prestaju da važe. Dok premijerka poziva na razgovore, u opoziciji kažu da zbog hitne procedure nisu uspjeli da predlože amandmane koji bi neka od tih prava uvrstili u zakon. Kažu da u novim kolektivnim ugovorima poslodavci na njih više neće ni pristati.

“Nema proširenja zakonskih okvira kada su u pitnaju i prekovremeni rad i kada je u pitanju pripravnost i noćni rad, rad za vrijeme praznika . Sve je to ostalo u kolektivnom ugovoru koji ptraktično neće moći da se dogovori”, rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

“Pozivam socijalne partnere čim zakon stupi na snagu da počnu da pregovaraju o obimu određenih prava. Zadržane su sve naknade koje su vezane za obavljanje određenog posla ali moraćemo da ispregovaramo neke nove obime”, ističe Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Ukoliko se Savez sindikata ne vrati za pregovarački sto, za dogovor o novim kolektivnim ugovorima Vlada će, možda, potražiti dtruge partnere.

Sinoć usvojenim amandmanom predviđeno je da reprezentativni sindikat mora da broji ne mаnje od pet odsto od ukupno zаposlenih u Republici. Do sada je taj prag bio 20 odsto, zbog čega je samo Savez sindikata bio reprezentativan, javlja ATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se