8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Otvorena izložba „Spomen trg u Užicu 50 godina“

ZVORNIK – U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ danas je otvorena izložba pod nazivom „Spomen trg u Užicu- 50 godina“ na kojoj su predstvljene fotografije, dokumenti i novinski tekstovi o spomen trgu u Užicu kroz period od 50 godina.

Izložbu je otvorio načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, a ovom događaju prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević, član Gradsko vijeće Užica Jelena Vasović, direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković koji je autor izložbe, direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić, predsjednik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske Dušan Popović, te brojni Zvorničani.

Marković je napomenuo da je baš na današnji dan 1959. godine počela izgradnja trga u Užicu, a radovi su okončani 1961. godine.

– Ne znam da li je slučajnost ili ne, ali na današnji dan 7. decembar 1959. godine počela je izgradnja trga u Užicu čiju priču predstavljamo na ovoj izložbi u Zvorniku. Prije nego sam uradio ovu izložbu napisao sam knjigu o gradnji trga i to me inspirisalo da predstavim sve događaje koji su se u narednih 50 godina na njemu odigrali. Kroz personifikaciju trga u Užicu ja sam prepoznao onu otvorenu knjigu života gdje svaki put kada zavirite u jednu stranicu te knjige nikada više ne možete pronaći isto mjesto. U sledu događaja koji su se kroz našu istoriju odigrali na trgu uvijek se pojavljivalo nešto novo. Sam trg za mene je bio interesantan što ga je gradila bivša država i u svemu što se na njemu događalo možemo pročitati sudbinu i te države i naše lokalne zajednice – rekao je Marković.

Stojnić je istakao da Arhiv Republike Srpske i Istorijski arhiv Užice njeguju tradiciju dugu 12 godina.

– Na žalost, oni su do sada jednom godišnje gostovali sa svojim izložbama u Banjaluci, a mi smo gostovali u Užicu i evo sada smo to proširili i na druge gradove Republike Srpske – rekao je Stojnić.

Drndarević je naglasoi da prisustvuje današnjem događaju u znak podrške saradnji Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske.

– Imate priliku da ovih dana pogledate fotografije i na njima kako je tekao tok gradnje našeg trga i šta se sve na njemu dešavalo nakon izgradnje. Ono čemu sam ja savremenik tih dešavanja su one naše prve školske ljubavi koje su započinjale i dešavale se na trgu – rekao je Drndarević

Načelnik Stevanović se zahvalio organizatorima što se prva razmjena arhivskih dokumenata kroz izložbe nakon Banjaluke desila u Zvorniku.

– Užice je grad koji je u istoriji imao burnu prošlost i burne događaje. Gledajući ove fotografije pozivam vas da se uživite u istoriju Užica koja je ujedno i istorija naše bivše države – poručio je Stevanović.

Prije otvaranja izložbe načelnik Stevanović je upriličio prijem za Drndarevića i druge goste iz Užica.

Drndarević se zahvalio Stevanoviću na, kako je rekao, srdačnom prijemu i otvorenom razgovoru, a zajedno su poručili da je današnja izložba prvi korak u saradnji opštine Zvornik i grada Užice u oblasti kulture, ali i drugim oblastima.

Organizatori izložbe koju će Zvorničani moći pogledati narednih sedam dana su Arhiv Republike Srpske i Istorijski arhiv Užice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se