18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nepotreban strah od novog zakona o radu

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Republike Srpske bila korektna i prema radnicima i prema poslodavcima i kreirala kvalitetan prijedlog zakona o radu koji ne šteti ničijim interesima i značajno je bolji u odnosu na radno zakonodavstvo u regionu.Ona je naglasila da Vlada ne osporava pravo na proteste, ali da za njih nema valjanih argumenata.

„Uvjerena sam da će zakon biti usvojen i odgovorno tvrdim da je izbalansiran kada su u pitanju interesi radnika i poslodavaca. Nije postojao razlog za širenje panike da će radnici ostati bez prava“, rekla je Cvijanovićeva za „Glas Srpske“.

Prema njenim riječima, uprkos izostanku Saveza sindikata došlo se do dobre verzije zakona koji se amandmanima poslanika može i popraviti.

Cvijanovićeva je naglasila da osporava odluku Saveza sindikata da ne učestvuje u razgovorima, jer je bila pogrešna i očigledno vođena idejom da je potrebno odugovlačiti proces.

„Bilo bi puno bolje da smo uspjeli do kraja ostati zajedno i baviti se ovim pitanjem. Sindikat je bio nekorektan kada je tražio da bude mijenjan postojeći zakon, a znali su da to nije moguće zbog Poslovnika Narodne skupštine. Vlada je vrlo često morala da se stavlja u ulogu sindikata i da sa te pozicije kreira rješenja“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da zakon uvodi više reda i uvažava realnost, što nije bio slučaj sa važećim zakonom.

„Razumijem da i poslodavci imaju primjedbe, ali i oni griješe ako misle da su radnici spokojni i da nemaju strah da će biti izigrani. Radnici nisu srećni zato što nisu svi prijavljeni na platu koju dobijaju ili upopšte nisu prijavljeni. To mora da se uzme u obzir“, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o Ekonomskoj politici za 2016. godinu, Cvijanovićeva je rekla da je ovaj dokument prvi put dobio podršku socijalnih partnera.

„Ako kažemo da treba da stabilizujemo sistem, da težimo rasterećenju privrede i kreiramo bolji privredni ambijent i da javna uprava bude na solidnim osnovama, onda to nisu kratkoročni ciljevi“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je u Srpskoj smanjena stopa nezaposlenosti i povećan obim industrijske proizvodnje, te da će ti trendovi biti nastavljeni.

„Rasterećenje privrede ostaje cilj i donosili smo zakone koji idu u tom smjeru, uz konsultacije sa poslovnom zajednicom. Cilj je izjednačiti uslove poslovanja u oba entiteta“, rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o Budžetu za 2016. godinu, Cvijanovićeva je naglasila da će penzioneri biti prvi u redu isplate, ali drugi korisnici neće biti zanemareni zbog isplate penzija.

Na pitanje ima li potrebe i razmišljanja o rekonstrukciji Vlade, Cvijanovićeva je naglasila da nijedan predstavnik koalicije koja čini Vladu nije govorio o rekonstrukciji, te da to sada nije na dnevnom redu.

„Ne posmatram pojedinačno rad ministara, već posmatram Vladu kao tim i apsolutno sam zadovoljna njenim radom“, istakla je Cvijanovićeva i dodala da se pažnja mora posvetiti radu kontrolnih organa, prvenstveno Poreske uprave i inspekcija.

Ona je naglasila da Srpska nije prezadužena, ali da se mora ići u pravcu rekonstruisanja javnog duga i da će na tome biti rađeno.

Kao prioritete za narednu godinu Cvijanovićeva je navela poboljšanje stanja u realnom sektoru iz kojeg priostiču svi drugi prioriteti, poput reforme javne uprave i reforme obrazovanja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se