23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kazna za UIO od 12.000 KM zbog rasvjete na Starom mostu

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobila je 12.000 KM kazne iako praktično nikakve veze nema s prekršajem koji je počinjen.

Naime, pripadnici Granične policije na graničnom prelazu Stari most, koji se nalazi na istoku BiH, u opštini Zvornik, neovlašteno su na jedan kontejner priključili rasvjetu, a nadležna elektrodistribucija kaznu je napisala Upravi za indirektno oporezivanje, koja na tom graničnom prelazu nema nijednog svog radnika.

„Kazna je stigla u UIO, ali još nije plaćena. Uprava je dopisom kompletnu dokumentaciju proslijedila Graničnoj policiji BiH. Na prelazu Stari most nema službenika UIO, tako da zaista ne znamo ko je mogao izvršiti bilo kakvo neovlašteno priključenje rasvjete na kontejner toaleta na pomenutom prelazu“, rekao je Ratko Kovačević, potparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dodajući da u UIO još nije stigao bilo kakav odgovor iz Granične policije.

U Graničnoj policiji BiH juče nismo uspjeli dobiti odgovor da li će platiti kaznu s obzirom na to da su njihovi pripadnici neovlašteno priključili rasvjetu na jedan od kontejnera.

Inače, Uprava za indirektno oporezivanje BiH ima velikih problema kada su u pitanju granični prelazi s obzirom na to da je Savjet ministara BiH njima u nadležnost dao da ih održavaju i upravljaju iako na nekima nemaju svojih ljudi. Od ukupno 89 graničnih prelaza u BiH, na 54 njih nalaze se službenici UIO zajedno s pripadnicima Granične policije BiH. Na ostalim, pograničnim prelazima gdje nije dozvoljen međunarodni promet putnika i robe, prisutni su samo pripadnici Granične policije.

Međutim, bez obzira na to, Uprava za indirektno oporezivanje mora voditi kompletno održavanje svih graničnih prelaza, plaćati troškove i račune za komunalije, vodu, struju itd.

„Problem je činjenica da UIO nema dovoljan broj ljudi koji će raditi na održavanju svih graničnih prelaza širom BiH. U procesu popunjavanja je novoformirani Odsjek za upravljanje i održavanje objekata UIO i graničnih prelaza, u kojem je predviđeno da radi nešto više od 40 zaposlenih koji bi održavali sve objekte“, kažu u UIO.

U ovoj instituciji kažu da su uradili Investicioni plan tekućeg održavanja za period 2015 – 2017. godine, kojim je definisano gdje će se ulagati i u koje projekte na graničnim prelazima.

„Neophodno je da se kroz budžet UIO za svaku godinu osiguraju sredstva kako bi se svi granični prelazi mogli dovesti u stanje da zadovoljavaju sve minimalne standarde za funkcionisanje“, rekli su u Upravi za indirektno oporezivanje, prenose Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se