12 C
Zvornik
23. април 2024.

Hapšenje osumnjičenih za terorizam na području Kantona Sarajevo

SARAJEVO – Na području Kantona Sarajevo u toku je opsežna akcija hapšenja oko 15 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliske i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama takozvane „Islamske države“, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Akciju, po nalogu Tužilaštva BiH, realizuju pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama „Islamske države“.

Iz Tužilaštva BiH ističu da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH.

Osobe obuhvaćene akcijom su pod istragom zbog krivičnih djela javnog podsticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti.

Tužilaštvo BiH ističe da BiH ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH, kao i partnerskim agencijama u inostranstvu, preduzeti sve aktivnosti kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnost za građane BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se