5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Ceremonija povodom završetka adaptacije zgrade suda

ZVORNIK – U Zvorniku je danas u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i u saradnji sa zvorničkim Osnovnim sudom održana ceremonija povodom završetka adaptacije zgrade Osnovnog suda.

U okviru adaptacije izvršena je zamjena unutrašnje i spoljašnje stolarije, urađena izolacija zgrade i fasada, okrečena unutrašnjost, te poboljšana lan mreža čime je povećana brzina protoka informatičkih podataka, a uveden je i novi sistem video nadzora. Sredstva za realizaciju radova obezbijedio je VSTS BiH posredstvom Projekta unapređenje efikasnosti pravosuđa. Za ovu namjenu VSTS BiH je iz granta Norveške izdvojio 150.000 KM.

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija rekao je da je adaptacija zgrade suda u Zvorniku jedan u nizu zahvata koje je VSTS učinio u adaptaciji i modernizaciji zgrada pravosudnih institucija.

– Ovoga ničega ne bi bilo da nemamo snažnu pomoć naših međunarodnih partnera, posebno Vlade Kraljevine Norveške. Oni su naši prijatelji koji najviše ulažu u pravosuđe BiH, pored Evropske Unije. Ovakvi zahvati bez takve pomoći ne bi bili mogući. Ono što je smisao svih tih ulaganja i svih rekonstrukcija je, u stvari, da oni koji dolaze u ovaj Sud, a to su građani, imaju normalne i prijatne uslove boravka u ovoj zgradi, a zaposleni i sudije da mogu da obavljaju svoje poslove na najbolji mogući način, a to se postiže kad imate najbolje uslove – istakao je Tegeltija.

Sven Marius Urke, direktor sudske administracije Norveške, istakao je da je adaptacija zgrade Osnovnog suda u Zvorniku „mali projekat, ali koji svjedoči o velikom angažmanu Norveške u BiH“.

– Ovaj projekat takođe ilustruje na koji mi način radimo u BiH. Mi radimo tako da sarađujemo sa domaćim organima vlasti, domaćim institucijama, u ovom slučaju to je Visoki sudski i tužilački savjet i sudovi, ovdje u Zvorniku to je Osnovni sud. U našem radu uvijek dajemo prioritet u onim mjestima gdje imamo ljude koji su aktivno angažovani, gdje posotoji lokalna inicijativa, a u ovom slučaju je to predsjednica suda Slavica. Mi ćemo nastaviti da pružamo podršku ovom sudu u okviru našeg projekta koji je usmjeren na poboljšanje efikasnosti pravosuđa i nastavićemo i našu dosadašnju odličnu saradnju sa predsjednicom zvorničkog suda i sa VSTS-om – poručio je Urke.

Predsjednik Osnovnog suda u Zvorniku Slavica Tadić rekla je da je, radeći kao predsjednik suda, primjetila da je zgrada koja je izgrađena 1963. godine zahtijevala ozbiljnu rekonstrukciju.

– Uspjeli smo to da uradimo uz pomoć VSTS BiH i Kraljevine Norveške. Ovim su dobili svi građani jer će na bolji i efikasniji način moći doći do ostvarenja svojih prava, a dobili su i zaposleni jer su uslovi za rad daleko bolji – rekla je Tadićeva koja je dodala i da je u toku sređivanje arhive Suda.

Ceremoniji su prisustvovali pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec, predsjednik Okružnog suda u Bijeljini, Okružnog privrednog suda Doboj, Kantonalnog suda u Tuzli, te predsjednici drugih osnovnih sudova iz Republike Srpske i Federacije BiH, Pravobranilaštva Republike Srpske, načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, kao i predstavnici drugih zvorničkih institucija i preduzeća i sudije zvorničkog Suda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se