15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

ŽRS u minusu 6,49 miliona KM

BANJALUKA – „Željeznice RS“ ostvarile su u prva tri kvartala ove godine gubitak od 6,49 miliona maraka, što je za 157.491 marku više u odnosu na isti period lani.

U „Željeznicama RS“ su istakli da je do povećanja duga došlo uglavnom zbog zateznih kamata na neizmirene poreske obaveze ovog preduzeća.

Ukupni prihodi ŽRS na kraju trećeg kvartala iznosili su 58,17 miliona KM, dok su rashodi bili 64,67 miliona KM.

– Neto gubitak u prvih devet mjeseci iznosio je 6,49 miliona KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bio 6,34 miliona maraka. Na povećanje gubitka najviše je uticao obračun zateznih kamata, koje su prošle godine iznosile oko 2,5 miliona, a ove oko 4,5 miliona KM. Te kamate zaračunate su na neizmirene obaveze za poreze i doprinose – istakli su u „Željeznicama“.

Poslovni prihodi ŽRS iznosili su 54,81 miliona KM i oni su za šest odsto veći u odnosu na isti period lani, kada su iznosili 53,94 miliona maraka.

– Imamo povećanje prevoza robe za pet odsto. S druge strane, imamo tendenciju blagog povećanja cijena u odnosu na prošlu godinu kod ugovaranja prevoza, tako da je i to doprinijelo povećanju poslovnih prihoda – kazali su u „Željeznicama“.

Istakli su da najveći problem „Željeznicama“ trenutno predstavljaju presude suda u korist radnika koji su tužili preduzeće zbog toga što im je uprava smanjila iznos za topli obrok.

– Te presude mogu odvesti „Željeznice“ u stečaj ili likvidaciju, jer nemamo novac kojim bismo isplatili radnike po tim presudama. Stečaj bi za „Željeznice“ značio automatsko gašenje preduzeća i nemogućnost osnivanja novog, zbog toga što bi u slučaju prestanka rada svi ugovori koje imamo o prevozu bili raskinuti i bili bi zaključeni sa onom firmom sa kojom je to moguće, a to su u ovom slučaju „Željeznice FBiH“, tako da bi mi izgubili tržište i prirodni monopol koji imamo sad – kazali su u „Željeznicama“.

Pojasnili su da je uslov za registraciju novog preduzeća postojanje licence koju izdaje regulatorni odbor pri Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

– Oni u ovom trenutku nisu ni raspoloženi da nam daju tu dozvolu čak i da podnesemo zahtjev. Ali, prije svega, mi i ne ispunjavamo uslove. Odlučili smo da smanjimo izdvajanja za topli obrok jer imamo višak radnika, ali nismo ih otpuštali i to je bio jedini način da smanjimo troškove – naveli su u „Željeznicama“.

U ovom preduzeću trenutno radi 3.274 radnika i taj broj je za 111 manji u odnosu na isti period lani.

Reorganizacija

U „Željeznicama RS“ su istakli da je u toku izrada plana reorganizacije ovog preduzeća.

– „Željeznice“ ne mogu u ovim tržišnim uslovima da posluju kao prije 30 ili 50 godina – kazali su u ovom preduzeću.

Ranije je bilo riječi da će „Željeznice“ biti podijeljene u više preduzeća, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se