8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Završen uviđaj, predmet vodi Tužilastvo BiH. Napad ima elemente terorističkog djela

SARAJEVO – Policijski uviđaj u kladionici u Rajlovcu, u kojoj je Enes Omeragić sinoć ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, završen je jutros, potvrdio je Perica Stanić, direktor SIPA a cijeli slučaj je preuzelo Tužilaštvo BiH pod indicijom da je djelo terorizma, potvrdio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ove informacije potvrdila je i Kristina Jozić, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

„Napad na dvojicu vojnika u Rajlovcu koji se desio sinoć ima elemente terorističkog djela“, navela je Jozić.

Obzirom da je riječ o ubistvu pripadnika oružanih snaga istraga je u nadležnosti Tužilaštva BIH, koje je operativne radnje povjerilo SIPA-i.

Ova Agencija već je sinoć oformila poseban tim koji je pomagao o otkrivanju napadaća i vršenju uviđaja. Za sada nema podataka o mogućim motivima napada.

U zgradi Savjeta ministara BiH u 10 sati trebalo bi da počne sastanak zvaničnika policijskih agencija, Tužilaštvo BiH je najavilo pres konferenciju u 15.30.

Uviđaj povodm napada na vojnike OS BiHAgencija za istrage i zaštitu BiH oformila je sinoć poseban tim koji će biti na raspolaganju MUP-u Kantona Sarajevu u slučaju potrebe.

Osumnjičeni za ubistvo vojnika OS BiH, Emir Omeragić izvršio je samoubistvo kasno sinoć, prema nezvaničnim informacijama, raznio se bombom.

Nema službenih informacija da li se još neko nalazio u kući u kojoj je Omeragić izvršio samoubistvo.

U ulici Safeta Zajke u sarajevskom naselju Rajlovac sinoć oko 19 časova dogodila se pucnjava u kojoj su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH.

Prema podacima napadač je ušao u kladionicu koja se nalazi u ulici Safeta Zajke 241 i otvorio vatru iz automatskog oružja.

Ubijeni su vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić. Oni su radili na formacijskim mjestima vozača u bataljonu Vojne policije Brigade taktičke podrške.

Ubijeni Radić i SalkićJedan vojnik koji je večeras izgubio život u Rajlovcu je iz Nevesinja, a drugi iz Viteza.

Prema riječima očevidaca napadač je pri ulasku u kladionicu uzvikivao „Alahu ekber“.

Nezvanično se saznaje da je napadač Enes Omeragić, nastanjen u Sokolju.

Naime, kako je saopšteno napadač je lociran u kući u ulici Ibrahima Perviza na broju 14, na Sokolju, gdje je Jedinica za specijalnu podrušku doslovno blokirala ovaj objekat, ali i okolne kuće.

Brat i otac jednog od dvojice vojnika koji su ubijeni večeras u Rajlovcu pojavili se na mjestu događaja, te su mediji prisustvovali teškom emotivnom trenutku ovih članova porodice vojnika.

Na Univerzitetski Klinički Centar Sarajevo sinoć je dovezena jedna osoba inicijala Lj.Đ. (1968.) sa lakšim tjelesnim povredama. Kako je potvrdila portparolka UKCS-a Azra Dedajić, radi se o posjekotinama na licu najvjerovatnije od stakla.

[mom_video type=“youtube“ id=“GTiyD1-AZr0″]

Jedan od očevidaca zločina izjavio je da je napadač pucao po pripadnicima Oružanih snaga BiH, dok stanovnici naselja Rajlovac i Briješće kažu da im je ubica poznat i da živi u blizini.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je sinoć za portal „Nezavisnih“ da je još uvijek rizično govoriti o tome da li je u pitanju terorizam ili ne, jer se ne zna motiv ubistva.

“Po meni dosta toga upućuje na to da je u pitanju terorzam, iako, opet ponavljam, ne želim ništa da prejudiciram, odnosno spekulišem i da pošaljem pogrešnu poruku u javnost”, kazao je Mektić.

[mom_video type=“youtube“ id=“Og2DEeOOe6A“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se