9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Vlade traže sve više podataka od „Fejsbuka“

SAN FRANCISKO – „Fejsbuk“ je saopštio da su vlade u prvoj polovini 2015. godine povećale broj zahtjeva za dobijanje podataka o korisnicima ove društvene mreže.

Broj zahtjeva koje podnose države konstantno se povećava od kada je „Fejsbuk“ prije dvije godine počeo javno da objavljuje informacije o ovome.

U prvoj polovini godine, širom svijeta zabilježen je porast broja zahtjeva za informacijama o korisničkim nalozima za 18 odsto, na 41.214, sa 35.051 u drugoj polovini 2014. godine.

Količina sadržaja koja je uklonjena sa „Fejsbuka“ zbog kršenja lokalnih zakona povećana je za više od dva puta u poređenju sa drugom polovinom 2014. godine.

„Fejsbuk“ je saopštio da su, na zahtjev država, uvedene restrikcije na 20.568 pojedinačnih sadržaja.

Većina zahtjeva odnosi se na kriminalna djela, poput pljački ili otmica. Vlade često traže osnovne informacije o korisnicima, poput aj-pi adrese ili podataka o njihovim nalozima, uključujući poruke koje ostavljaju na društvenoj mreži.

Najveći broj zahtjeva, preko 60 odsto, podnijele su bezbjednosne agencije SAD. U prvoj polovini ove godine bilo ih je 26.579, a u drugoj polovini 2014. godine 21.731.

Francuska, NJemačka i Britanija takođe imaju veliki udio u broju zahtjeva i uvele su daleko više restrikcija na sadržaje u 2015. godini. NJemačka je, na primjer, tražila blokiranje materijala u kojima se negira holokaust, navodi „Fejsbuk“.

Najviše uklanjanja sadržaja zbog kršenja lokalnih zakona izvršile su Indija i Turska, dodaje se u saopštenju.

Tehnološka industrija zalaže se za veću transparentnost u vezi sa zahtjevima koje podnose vlade, kako bi eliminisala sumnju u sopstvenu umiješanost u velike programe špijuniranja, na šta je ukazao bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost Edvard Snouden.

SRNA/Rojters

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se