9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Viroterapija – Novi i lakši način liječenja raka!

NJUJORK – Američka agencija za hranu i lijekove /FDA/ dala je „zeleno svjetlo“ za primjenu prve „pametne tehnike“ liječenja raka – viroterapije, koja u borbi protiv ćelija tumora koristi viruse.

Stručnjaci ističu da je riječ o velikoj prekretnici jer će pacijenti biti pošteđeni ekstremno teških nuspojava postojećih terapija, kao što su zračenje i hemoterapija.

Nova metoda ima naziv „T-VEC“, što je skraćenica naziva onkolitičnog virusa herpesa „talimogene laherparepvec“, koji je modifikovan tako da ciljano napada samo ćelije raka.

Lijek pod nazivom „Imlygk“ razvila je kompanija „BioVeks“, a on se ubrizgava direktno u tumore kože koje nije moguće operisati.

Genetski kod virusa herpesa, izdvojen iz rane jednog radnika „BioVeksa“, prema rezultatima istraživanja, promijenjen je tako da se može razmnožavati samo u ćelijama raka i ubijati samo njih, ali ne i u zdravim?!

Virusi napadaju direktno ćelije raka i pokreću odbrambeni sistem organizma tako da on i sam „udara“ na ćelije u kojima otkrije prisustvo virusa.

Naučnici već godinama rade na razvoju virusa koji bi mogli biti programirani „lovci“ na ćelije raka.

Za razliku od nuspojava postojećih metoda, posljedice viroterapija podsjećaju na grip koji traje dva do tri dana.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se