9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ustavni sud BiH proglasio Dan RS neustavnim

SARAJEVO – Ustavni sud BiH je danas odlučio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH, javljaju Nezavisne novine.

Prvoga dana zasjedanja 95. plenarne sjednice Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, između ostalog, odlučivao o zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Kako stoji u saopštenju, Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te Protokolom broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema odluci Suda BiH, Narodna skupština RS treba da u roku od 6 mjeseci usglasi navedeni član Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

[quote arrow=“yes“ align=“right“]

POVEZANO

[/quote]

„Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati“, stoji u saopštenju.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po zahtjevu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 2.b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je podnosilac zahtjeva odustao od zahtjeva.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nastavlja 95. plenarnu sjednicu u petak.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se