23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ujediniti se u borbi protiv terorizma

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Beogradu da je svijet danas na raskrsnici i da se treba ujediniti u nastojanju da se suprotstavi terorizmu kao prijetnji.

Dodik je rekao da se to pogotovo odnosi na Evropu koja je ranjiva zbog brojnosti država i naroda, i koja pokazuje permanentnu nesposobnost da pruži kvalitetne odgovore na izazove, počevši od krize evra i krize u Grčkoj, pa do migrantske.

„Došlo je vrijeme da se govori o ujedinjenoj Evropi, od Atlantika do Urala, kao što je bila vizija francuskog državnika Šarla De Gola. Evropa to može ako pobijedi samu sebe, svoj cinizam i nesposobnost, a ne ugrožavajući svoje savezništvo“, rekao je Dodik na naučnoj konferenciji „Jalta – Potsdam – Helsinki – Beograd: u traganju za bezbjednim svjetskim poretkom“.

Predsjednik Srpske podsjetio je na izjave Angele Merkel, Dejvida Kamerona i Nikole Sarkozija od prije nekoliko godina da je multikulturalizam mrtav, ali je ocijenio da se stvari tada nisu nazivale pravim imenom.

Dodik je rekao da svijet još nije završio poglavlje prošlosti iz 20. vijeka, dva svjetska rata i ideoloških sukoba koji su i danas najznačajnija odrednica međunarodnih odnosa, a ekonomska kriza doprinosi nestabilnosti.

On je rekao da je to podloga za bujanje svakakvih ekstremizama i isključivosti koji su nerazumni, te ocijenio da je svijet postao jedno mjesto zbog razvoja komunikacija i interneta, a nijedna zemlja ne može biti isključena iz zbivanja.

„Ne postoji oaza mira i sreće u svijetu“, rekao je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se