18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Uhapšeno šest lica zbog ratnog zločina u Kotor Varošu

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su na području Banjaluke, Kotor Varoša i Prnjavora šest lica visokog nivoa odgovornosti osumnjičenih za ratne zločine.

Uhapšeni su Slobodan Župljanin, Boško Peulić, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prema čijem nalogu je izvršeno hapšenje.

Oni su pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoša tokom 1992. godine, ali i u kasnijem periodu, a riječ je o predmetu kategorije dva u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, te proslijeđena na dalje procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Ova lica su osumnjičena da su u svojstvu visokih zvaničnika vojske /komandanti brigada i bataljona/ počinili progon oko 5.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoša, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, kao i drugi oblici zločina.

Uporedo sa hapšenjima pretresene su kuće, stanovi, objekti, poslovni prostori i vozila koja koriste osumnjičeni.

S obzirom na to da među osumnjičenima ima nekadašnjih pripadnika vojske i policije koje posjeduju oružje, te lica sklonih činjenju krivičnih djela, koja bi mogla pružiti otpor, akcija je planirana i realizovana uz najveće mjere bezbjednosti koje su sproveli pripadnici Sipe i Tužilaštva BiH, ističe se u saopštenju.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne i sveobuhvatne istrage, u kojoj su tužilac i stručno osoblje Tužilaštva BiH ispitali više stotina svjedoka, te proveli veći broj dana na terenu u intenzivnom prikupljanju dokaza.

Među uhapšenima ima lica sa državljanstvom Srbije, te će zbog toga za određen broj osumnjičenih biti zatražena mjera pritvora da bi se obezbijedilo njihovo prisustvo tokom postupka.

Osumnjičeni će biti proslijeđeni u Tužilaštvo BiH gdje je formiran tim tužilaca, saradnika i stručnog osoblja, koji će sprovesti dalje aktivnosti na ispitivanju i podnošenju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se