5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

U Zvorniku otvorena izložba o stradanju Srba u proteklom ratu u BiH

Opomena da se ne ponovi rat

ZVORNIK – U Domu omladine u Zvorniku, otvorena je izložba o staradnju Srba u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini. Izložbu je organizovala Opštinska organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila a povodom 20 godišnjice od potpisivanja Dejtonskom mirovnog sporazuma.

Na izložbi koja će trajati do kraja godine, u tri dijela će biti izloženo više od 300 fotografija koje svjedoče o zverstvima koje su doživjeli Srbi u proteklom ratu.

– Ova izložba treba da nas podsjeti na sve ono šta nam se desilo u proteklom rati i opomena svima nam se to nikada ne ponovi. Treba da se zna da nam je Dejtonski sporazum donio bilo kakav mir, koji trebamo čuvati kroz toleranciju među svim narodima. Nadamo se da su svi izvukli pouke iz prošlog rata, a posebno kada vide ove slike koje svjedoče o recimo šta se desilo maloj djeci, ženama koje su bile silovane pred očima djece i koje su nakon silovanja zvjerski ubijane kao i djeca. Treba da podsjeti na kakav zvjerski način je ubijen mali Slobodan Stojanović iz Kamenice koji se vratio svjoj kući da odveže psa koji je ostao pred kućnim pragom – rekla nam je Staka Petrović, predsjednik opštinske organizacije poroda poginulih i ranjenih boraca i nestalih civila Zvornik.

Ona je pozvala sve narode da budu tolerantni i da se bore da nam niko sa strane ne nameće stavove da bi mi ginuli uzalud.

Na izložbi su bile prisutne građani koji su izgubili po nekoliko članova porodice.

– Veoma sam potresena prizorima koji su prikazani na ovim fotografijama. I sama sam izgubiula muža u ratu i ostala sa dvoje maloljetne djece, koji su u momentu pogibije oca imali dvije odnosno četiri godine. Zapravo su i slike ubijene djece na zvjerski način i najpotresniji dio ove izložbe. Isto tako jeziv osjećaj su ostavile slike silovnih i mučenih djevojaka i žena. Sve je ovo strašno i nikada se ne može zaboraviti, rekla nam je Lidija Stević iz Zvornika.

D.Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se