4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

U opštini Zvornik najveće uštede energije u oblasti zgradarstva

ZVORNIK – Predstavnici opštine Zvornik aktivno su učestovali na 2. Međunarodnom sajmu i konferenciji o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti u BiH „RENEXPO“ koji je održan 4. i 5. novembra u Sarajevu.

U okviru konferencije i „Talk Show-a“ koji je vodio Aleksandar Hršum, predstavljena su iskustva Opštine Zvornik i primjeri dobre prakse u oblastima: zgradarstvo (utopljavanje objekata), saobraćaj (rekonstrukcija ulica), rasvjeta (zamjena zastarjelih živinih rasvjetnih tijela sa LED tehnologijom).

Prema riječima Milenke Knežević, šefa službe za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju opštine Zvornik, koja je predstavila rezultate, najveće uštede su evidentne u oblasti zgradarstva gdje je na području opštine Zvornik do sada potpuno ili djelimično utopljeno pet osnovnih škola, Gimnazija, Muzička škola, a trenutno se realizuje projekat primjene mjera na objektu Bolnice. Svi projekti su finansirani djelimično od donatorskih sredstava uz sufinansiranje ili potpuno finansiranje Opštine, a u toku je selekcija projekata koji su aplicirani prema resornom Ministarstvu za utopljavanja zabavišta. Svi navedeni projekti implicirapliciraju uštedu energije oko 70%.

U okviru sajma prezentovani su efekti uštede energije u oblasti rasvjete. Postavljanjem nove LED tehnlogije u centru Zvornika ostvarena je ušteda u energiji od 61%, a u novcu oko 70%.

Na panel diskusiji predstavljena je Kancelarija za energetsku efikasnost koja je u službi građana, te je najavljeno održavanje Energetskih dana opštine Zvornik početkom naredne godine sa fokusom na podizanje svijesti o značaju energetske efikasnosti i uštedi energije kod djece predškolskog uzrasta kao i mogućnosti i prednosti otvaranja zelenih radnih mjesta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se