10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

U „Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci“ danas dva događaja

ZVORNIK – U zvorničkoj „Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci“ danas je otvorena izložba posvećena stogodišnjici rođenja velikog srpskog pisca Branka Ćopića, a održan je i stručni seminar za bibliotečke radnike iz ove i biblioteka sa njenog matičnog područja.

Direktor biblioteke Nega Stjepanović istakla je da je cilj izložbe da se starije generacije podsjete koliko su puno vremena provodile rado čitajući sve ono što je Branko stvarao.

– S druge strane, naše najmlađe sugrađane koji tek ulaze u svijet knjige i čitanja i svijet biblioteke želimo da podsjetimo šta to njima Branko Ćopić može ponuditi, koliko je toga srvorio i koliko će uživati čitajući njegova djela. Tu je naravno i Družina Pere Kvržice, i Nikoletina Bursać i kultna pjesma „Mala moja iz Bosanske Krupe“ i brojna druga djela – rekla je Stjepanovićeva.

U zvorničkoj biblioteci izložba na kojoj su izložena Ćopićeva djela, fotografije i kratka biografija, biće otvorena 15 dana, a Stjepanovićeva je najavila da će izložbu ponuditi i bibliotekama u svom matičnom području u Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Srebrenici i Vlasenici.

U „Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci“ danas je održan i stručni seminar za bibliotečke radnike sa ovog matičnog područja iz pet narodnih biblioteka, 16 školskih i jedne fakultetske biblioteke.

– Tema ovogodišnjeg seminara je „Podsticanje čitanja kod djece i mladih“ koja je određena u koordinaciji sa ostalim bibliotekama u matičnom području, a što je konstantno bolna tačka svih biblioteka. O tome smo danas razgovarali i kroz praksu i kroz literaturu, ali i u neformalnom dijelu, jedni drugima sugerisali šta je to neka od naših biblioteka ili biblioteka u okruženju preduzimala da prije svega dovode tinejdžere, odnosno „nagovori“ ih da što više vremena provode u biblioteci, da im pokažemo da su biblioteke jako ugodna mjesta gdje mogu puno toga dobrog da pročitaju, ali i međusobno da se druže, da je to mjesto u kojem im zaista može bioti jako lijepo, mjesto gdje mogu i treba rado da dolaze – naglasila je Stjepanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se