12 C
Zvornik
19. април 2024.

Teroristički napad ili eksplozija razlog pada aviona?

MOSKVA – Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se radi o terorističkom napadu, rekao je da se ne može isključiti nijedna verzija.

Istraga tek počinje.

„Sada se ne može isključiti nijedna verzija. Istraga tek počinje svoj rad“, rekao je Peskov novinarima. „U svakom slučaju, pogrešno je iznositi preliminarne pretpostavke, neka mišljenja, tvrdnje koje nisu ni na čemu zasnovane. Potrebno je sačekati barem neke rezultate istrage.“

Ruska avio-kompanija „Kogalimavia“ smatra uzrokom pada aviona „A-321“ spoljni faktor.

Avion kao što je „A-321“ se nije mogao raspasti u vazduhu ni zbog kakvog tehničkog kvara, saopštili su u avio-kompaniji „Kogalimavija“.

Glavni zastupnik komapanije, na pitanje da li je riječ o eksploziji ili terorističkom napadu, odgovorio je da je sve moguće.

Kompanija je dodala i da je posada aviona potpuno izgubila kontrolu nad letjelicom i da je ona onda počela da gubi visinu, ali je takođe navedeno da se isključuje ljudski faktor kao uzrok tragedije, jednako kao i tehnički problemi, što su zvaničnici Rusije i Egipta isticali već nekoliko sati poslije nesreće.

Crne kutije u dobrom stanju

Kako su saopštili zvaničnici, crne kutije pronađene nakon pada su u dobrom stanju.

„Prije nego što je A321 počeo da pada vjerovatno je njegova konstrukcija oštećena toliko da nije mogao da leti dalje. Očigledno, u skladu sa tim, kada nastaje katastrofa, posada potpuno gubi kontrolu nad letjelicom i to može da objasni zašto oni nisu komunicirali sa komandom leta i prijavili problem“, rekao je zamjenik direktora za tehničke i produkcione probleme Andrej Averijanov.

Srušeni avion je prošao sve neophodne testove, tehničko stanje je bilo dobro, a motori su posljednji put provjeravani 26. oktobra u Moskvi i tada nije bilo problema, kao ni u slučaju kvaliteta goriva koje je avion koristio.

„Ne isključujemo teroristički napad ili eksploziju kao razlog pada aviona. Prekidamo sve letove preko Sinajskog poluostrva, a nema sumnje da je naša istraga o padu aviona objektivna“, dodao je Averijanov.

U svakom slučaju, isključuju ljudski i tehnički faktor kao verziju pada „A-321“ u Egiptu.

U početku katastrofalne situacije posada „A-321“ je u potpunosti izgubila kontrolu nad avionom.

Predstavnici kompanije su potvrdili da je avion ranije imao oštećenje repa.

Prema riječima službenika ruske agencije za vazduhoplovstvo, „Metrojetov“ Airbus A321 koji se srušio iznad Egipta u subotu raspao se u vazduhu, saznaje Reuters.

Iako takav način raspada ukazuje da bi se moglo raditi o eksplozivnoj napravi, stručnjaci za sada pozivaju na strpljenje i naglašavaju da je još prerano za izvlačenje zaključaka.

Kogaljmavia, vlasnik „Metrojeta“, u međuvremenu je prizemljio sve Airbus A321 avione u svojoj floti.

„Razaranje se dogodilo u vazduhu, a dijelovi aviona rasuli su se nad velikim područjem od oko 20 kvadratnih kilometara“, izjavio je Viktor Soročenko, direktor Međuvladinog vazduhoplovne insitucije, koje predstavlja Rusiju i bivše države Ruske Federacije.

Postoji mogućnost da je bomba ručne izrade unesena u avion, ili s prtljagom ili s nekim od putnika, vjeruje vojni analitičar Pol Biver, savjetnik Odbora za odbranu britanskog parlamenta.

„Moja intuicija govori da je riječ o terorističkoj bombi. Šanse da je bila tehnička greška padaju kada uzmemo u obzir da je to bio ruski avion s ruskim putnicima, a srušio se gdje su njihovi neprijatelji iz Islamske države aktivni, u vrijeme izuzetne napetosti“, rekao je on.

„Ne vjerujem da Islamska država može srušiti zrakoplov s 10.000 metara, no vjerujem da su mogli staviti tempiranu bombu ili koristiti bombaša samoubicu.“

Najveća nesreća u istoriji ruske i sovjetske avijacije dogodila se u subotu. Avion avio-kompanije „Kogalimavija“ sa 224 putnika i člana posade pao je na Sinajskom poluostrvu.

Putin o istrazi: Budite oprezni

Istražni radovi na mjestu pada aviona erbus A321 ruske avio-kompanije „Kogalimavija“ treba da traju koliko je potrebno. Ne mogu se prekidati prije vremena iz formalnih razloga, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

„Bez svake sumnje, treba uraditi sve kako bi se stvorila objektivna slika događaja, kako bismo saznali šta se desilo i na odgovarajući način na to reagovali. Ovaj posao treba nastaviti sve dok potpuno ne budemo sigurni da je ta faza završena“, izjavio je Putin.

Ruski predsjednik je podsjetio da se u tom regionu periodično vode borbe između egipatskih oružanih snaga i terorističkih organizacija i zatražio od učesnika istrage da budu oprezni.

„Radeći na mjestu nesreće, molim vas budite oprezni“, posavjetovao je Putin ministra saobraćaja Maksima Sokolova, koji se nalazi na čelu vladine komisije za istragu nesreće.

Ruski analitičari: Militanti nemaju oružje velikog dometa

Ruski analitičari i eksperti ocijenili su u izjavama za Sputnjik da će biti veoma teško otkriti uzroke teške avionske nesreće koja se dogodila u subotu ujutru, u kojoj je poginulo 224 ljudi.

Viši naučni saradnik Centra evropskih studija i Instituta svjetske ekonomije i međunarodnih odnosa  Ruske akademije nauka Vladimir Olenčenko kaže da avion ovog tipa nije od onih koji često imaju tehničke probleme.

„Ovaj tip aviona se, baš naprotiv, smatra vrlo bezbjednim. Konkretno, avion koji je doživio katastrofu nije se koristio samo u Rusiji već i u drugim državama na osnovu lizinga, i nije bio star“, ističe on.

Prema njegovim riječima, niko nije mogao da očekuje da će doći do kvara.

„Prije svakog poletanja, bilo gdje u svijetu, avion se detaljno tehnički pregleda. Ovde je zaista teško naći korijen i uzrok ove nesreće“, navodi Olenčenko.

Kako kaže, u ovakvim situacijama svi moraju biti vrlo odmjereni, pažljivi i detaljni, jer postoji mogućnost da će istraga potrajati.

„Trebalo bi pažljivo prikupiti ostatke aviona i po mogućnosti ponovo sastaviti tijelo letjelice, kako bi se eventualno javila ideja šta se dešavalo do pada aviona. Naravno, za sve ovo treba mnogo vremena. Ovde bi žurba bila kontraproduktivna“, zaključuje on.

Generalni direktor međunarodne konsultativno-analitičke agencije „Bezbjednost letenja“ Sergej Meljničenko kaže da je teško dati jednoznačni odgovor.

„Činjenica je da se na zemlji vode oružani sukobi. I u Egiptu pretpostavljaju da te oružane formacije imaju rakete koje se ispaljuju ‘sa ramena’. Ipak, važno je reći da je njihov radijus i visina dometa ograničena. Ove rakete ne mogu da dostignu određenu visinu“, tvrdi Meljničenko.

Prema njegovim riječima, kada se zna da postoji opasnost od ovakvih raketa, onda se za saobraćaj zatvara niži vazdušni prostor, a viši ostaje otvoren za letenje.

„Ipak, ovde je važno naglasiti da su ovakve odluke udar na ekonomiju zemlje, jer za preletanje preko teritorije jedne države avio-kompanije to plaćaju“, kaže on. „Hajde da ne zaboravimo kakva je Sinaj teritorija… Tu je i Izrael koji ima moćni PVO sistem, sa brojnim radarima i svom ostalom pratećom opremom. Tu je i Sirija, a i Irak. Mislim da ovdje jednostavno nije moguće tako lako sakriti oružje koje je moglo da bude fatalno za ovaj avion.“

Metodom eliminacije, kako kaže, može se pretpostaviti da militanti nisu mogli da obore avion jer naprosto nemaju oružje takvog dometa.

Direktor kompanije „Alijansa avijacionih tehnologija Avintel“ Viktor Prjadka podsjetio je da je avion, dok je bio u vlasništvu prethodne kompanije, imao oštećenja zadnjeg dijela trupa i da bi možda moglo da izazove kvar sistema upravljanja avionom.

„U vrijeme kada je ruska kompanija koristila taj avion došlo je do ‘povećanja’ zamora materijala, to jest kritičnog oštećenja materijala od kojeg je napravljen vazduhoplov, što je možda moglo da izazove eksploziju i totalno uništenje sistema upravljanja“, ističe on.

Kako kaže, u prilog ovoj verziji ide i činjenica da se fragmenti zadnjeg dijela aviona nalaze čak i do pet kilometara udaljeno od nosa aviona.

„Nisam siguran da će u ovom slučaju podaci iz crnih kutija definitvno otkriti uzrok pada aviona“, naveo je Prjadka.
Medvedev pozvao na temeljnu istragu

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je danas na temeljnu istragu o avionskoj nesreći u kojoj je poginulo 224 ljudi po povratku u Sankt Petersburg, sa ljetovanja iz Egipta.

„Ključni zadatak jeste da se istraži u detalje šta je izazvalo tragediju“, istakao je Medvedev, javila je ruska državna televizija Rusija 24.

[mom_video type=“youtube“ id=“AgpvnpAsZTY“]

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se