23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tanjug se gasi

BEOGRAD – Direktor novinske agencije Tanjug Branka Đukić saopštila je članovima kolegijuma i predstavnicima sindikata te kuće da je Tanjug sa 31. oktobrom zvanično prestao da postoji i da se briše iz registra Agencije za privredne registre, a da će zaposleni dobiti otpremnine, piše dnevnik „Danas“.

List navodi da će Tanjug raditi još do kraja novembra, a prema riječima predsjednika sindikata te agencije Marka Dragišića, 180 zaposlenih biće upućeno na biro rada.

„Zvanično nismo obavešteni, ali nezvanično smo dobili informaciju da je agencija Tanjug zvanično prestala da postoji i da će zaposlenima biti isplaćena oktobarska plata, kao i da će svi zaposleni dobiti otpremnine po zakonu“, rekao je listu Dragišić.

On je naveo da bi Vlada Srbije na sjednici trebalo da raspravlja o Tanjugu.

U Ministarstvu kulture i informisanja juče niko nije odgovarao na pitanja lista „Danas“ – ko je donio odluku o gašenju Tanjuga i zašto zaposlenima nisu ponuđene besplatne akcije, kao što je predviđeno zakonom za sve državne medije za koje ne bude bilo zainteresovanih kupaca u procesu privatizacije.

Udruženje novinara Srbije /UNS/ saopštilo je juče da je zaprepašteno što nije omogućeno da zaposleni u agenciji Tanjug, kao i ostali zaposleni u medijima, ostvare pravo na prenos kapitala bez naknade.

Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, kako se navodi, da je postupak prenosa kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije – 7. oktobra, a prije prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli bi da ostvare prava koja im pripadaju po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se