20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Supruga preminulog Siniše Stanića iz Dervente ogorčena: Životom plaćene greške medicinara

DERVENTA – Više od 40 minuta trajala je moja borba da doktori stave ljudski život na prvo mjesto i ispoštuju Hipokratovu zakletvu, ali svi moji napori bili su uzaludni, piše Glas Srpske.

Skrhana bolom i ljudskim nemarom tim riječima Bojana Stanić iz Dervente opisuje borbu za život svog supruga Siniše, koji je 16. novembra u padu sa visine od sedam metara zadobio teške povrede lobanje i izliv krvi u mozak, koje su se ispostavili kobnim. Sve je, kaže Stanićeva, krenulo po zlu već na prvom koraku u Hitnoj službi Doma zdravlja u Derventi.

– U Hitnoj službi mu je ukazana rutinska medicinska pomoć, a zatim je bez pratnje ljekara upućen u Doboj iako je poznato da dobojska bolnica nema odjeljenje neurohirurgije. Odlazak u Doboj bio je samo gubljenje dragocjenog vremena. Nesavjesnost dežurnog ljekara je očigledna, jer umjesto da ga je uputio u Banjaluku, gdje bi sigurno bile veće šanse da mu bude spasen život, poslao ga je u Doboj. Tamo smo čekajući izgubili 75 minuta – naglasila je Stanićeva.

U dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“ Sinišu je pregledao neurolog, a zatim je upućen u susjednu zgradu kako bi mu uradili CT nalaz glave.

– Umjesto bolničkog osoblja, radnici mog muža i ja smo gurali kolica 200 metara do susjedne zgrade. Nakon rezultata CT nalaza svi konačno shvataju ozbiljnost povrede i upućuju mog supruga u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci – dodala je Stanićeva.

Naglašava da je njen suprug, uprkos jakim bolovima, pričao sa neurologom u dobojskoj bolnici.

– U dobojskoj bolnici je primljen u 17.25 časova, a tek u 18.40 dolazi vozilo Hitne pomoći kojim smo krenuli za Banjaluku – rekla je Stanićeva.

Dodaje da je na sve načine pokušavala da ubijedi doktore da im dozvole da idu vozilom Hitne pomoći iz Dervente, koje je bilo na parkingu dobojske bolnice.

– Bila sam spremna na sve, pa čak i da kažu da sam ukrala vozilo, samo da moj Siniša preživi. Vozača sam molila da mi da ključeve, pa neka kaže da sam ukrala vozilo. Ja bih ga vozila, samo da preživi, pa makar krivično odgovarala. Danas bi moja djeca imala oca – kaže Stanićeva.

Da je nit koja dijeli život od smrti tanka i bolna osjetila je u trenutku kada su stigli do Klašnica kod Laktaša.

– Od Banjaluke, od života, dijelilo nas je samo osam minuta vožnje. Nismo stigli. Preminuo je. Izgubili smo vrijeme koje je bilo ključno. Da je iz Dervente upućen odmah u Banjaluku možda bi sada bio živ – kroz suze govori Stanićeva.

Istakla je da su banjalučki ljekari učinili sve da pomognu, ali je bilo prekasno.

– Nakon 30 minuta oživljavanja srce ponovo počinje da kuca, ali su funkcije mozga bile izgubljene i u 20.20 časova je konstatovana smrt. Boli me spoznaja da se nesreća dogodila u 16.20 časova i da je moj suprug bio živ do 20.20 časova, jer to znači da je mogao biti spasen – rekla je Stanićeva.

U Domu zdravlja u Derventi potvrdili su da su 16. novembra primili Stanića.

– Dežurni ljekar u Hitnoj službi primio je ovog životno ugroženog pacijenta i nakon zbrinjavanja ga poslao u najbližu bolničku ustanovu, odnosno u bolnicu Doboj na odjeljenje hirurgije radi hitnog zbrinjavanja – rekao je direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran i naglasio da je u pratnji bio medicinski tehničar.

U dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“ tvrde da su postupili u skladu sa procedurama.

– Pacijenta je odmah po prijemu pregledao neurolog. Neurologija i hirurgija su udaljene i zbog toga je potrebno nekoliko minuta dok ljekar dođe s jednog odjeljenja na drugi. Hitna je došla kad je završen pregled, a vozač je u Banjaluku stigao za optimalno vrijeme. Tu nije bilo problema – kazao je pomoćnik direktora Aleksandar Panić i naglasio da su se u vezi sa ovim slučajem pojavile dodatne okolnosti o kojima će nas u narednom periodu detaljno izvijestiti.

Ministarstvo

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su istakli da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da je zbog nezadovoljstva zdravstvenom uslugom moguće podnijeti prigovor direktoru zdravstvene ustanove.

– Prigovor se podnosi usmeno na zapisnik ili u pisanoj formi u roku od osam dana od dana učinjene povrede prava pacijenta – rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Satnica

  • 16.20 – dogodila se nesreća
  • 16.50 – dovezen u Dom zdravlja Derventa
  • 17.25 – stigao na hirurgiju u Doboju
  • 18.40 – vozilo Hitne pomoći kreće za Banjaluku
  • 20.20 – konstatovana smrt

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se