15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sukobi na političkoj sceni srpske moraju prestati

BANJALUKA – Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da sukobi na političkoj sceni Republike Srpske moraju hitno da prestanu jer to više nije stvar samo političara, već cijele Srpske.

„Institucije Republike Srpske moraju da sarađuju sa institucijama BiH, gdje su na rukovodećim mjestima izabrani predstavnici iz Srpske, i to je činjenica“, rekao je Pavić za „Večernje novosti“.

On smatra da ne treba miriti lidere SDS-a Mladena Bosića i SNSD-a Milorada Dodika, ali da svaki prijedlog vlasti Republike Srpske mora ići preko srpskih članova u Savjetu ministara BiH ili poslanika iz Srpske u parlamentu BiH.

„Činjenica je da lični odnos Bosića i Dodika ne smije da koči odnose vlasti na nivou Republike Srpske i BiH i napredak Srpske. Svađe se moraju prevazići, jer sa sadašnjim stanjem i sukobima, prije svih Dodika i Bosića, na političkoj sceni gube svi u Srpskoj“, poručio je Pavić.

On je ocijenio da je DNS korektivni faktor na političkoj sceni Srpske, koji neće dozvoliti da stranački sukobi SDS-a i SNSD-a ugroze napredak Republike Srpske.

„Tražimo saradnju na nivou BiH kako bi preko institucija BiH ojačali Republiku Srpsku. To je zadatak svih stranaka iz Republike Srpske – jaka Srpska. Političari moraju da odgovaraju prije svega građanima Srpske, a ne da idu za ličnim interesima i partijama“, istakao je Pavić.

On je dodao da na nivou BiH ne mogu biti dvije politike iz Srpske, već mora biti jedna kao dogovor između institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u Sarajevu.

Govoreći o vanrednim izborima, Pavić je ocijenio da oni, prema sadašnjem zakonu, nisu realni i da mogu da budu održani jedino izmjenom Izbornog zakona BiH, ali da bi onda trebalo da budu održani za sve nivoe vlasti u BiH, dok vanredni izbori u Srpskoj nisu realnost.

On smatra da bi sve stranke iz Republike Srpske trebalo da postignu dogovor sa partijama iz Federacije BiH o objedinjavanju izbora u BiH kako ne bi bili održavani svake dvije godine.

Pavić je istakao da je referendum o pravosuđu BiH realna opcija u Srpskoj, pogotovo ako se ne riješe nagomilani problemi u radu Suda i Tužilaštva BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se