2 C
Zvornik
19. април 2024.

Sabrata: Potraga za otetim Srbima

BEOGRAD – Sve bezbjednosne službe u Sabrati maksimalno su angažovane poslije otimice državljana Srbije, kaže zvaničnik vojnog savjeta u tom gradu na sjeverozapadu Libije.

„Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih“, rekao je agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog savjeta, koji vjeruje da je dvoje otetih službenika ambasade Srbije još u Sabrati.

O otmici su obaviješteni i susjedni gradovi i oblasti i od njih je zatraženo da takođe postave kontrolne punktove, naveo je taj zvaničnik.

Vojni savet Sabrate je zadužen za bezbjednost te oblasti i lojalan je alijansi koja kontroliše Tripoli, navela je francuska agencija.

Nešto ranije, član gradskog savjeta Sabrate Abdulgasim Krair je rekao da će učiniti sve što je moguće da bi se pronašli otmičari i spasili zaposleni u ambasadi.

Sabrata se nalazi na sjeverozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mjestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Riječ je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da su oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, ističući da čini sve da obezjbedi više informacija i siguran povratak naših državljana.

Krair: Ambasador Srbije i njegova supruga izmakli zasjedi

Član gradskog saveta Sabrate, grada u kojem su u nedjelju oteta dva službenika ambasade Srbije u Libiji, rekao je da je konvoj vozila sačekala u zasjedi naoružana grupa i da je zasjedu uspijelo da zaobiđe vozilo u kome su bili srpski ambasadora i njegove supruga, a da je grupa zaustavila vozilo koje je bilo iza.

Prema riječima Abdulgasima Kraira, koje je prenio je AP, konvoj vozila se kretao ka granici sa Tunisom i ostatak konvoja su, poslije otmice, bezbjedno na odredište ispratili pripadnici libijskih vojnih snaga.

„Uvjerili smo ih da ćemo učiniti sve što možemo da pronađemo otmičare i spasimo zaposlene“ u ambasadi, rekao je on.

Krair tvrdi da ambasada Srbije o svom putovanju nije prethodno obavijestila lokalne vlasti, navodeći da „nije bezbjedno putovati kroz tu oblast bez pratnje“.

Ambasador Oliver Potežica se sa porodicom nalazio u prvom vozilu, a u drugom su bili vozač ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše ambasade Slađana Stanković, koji su oteti.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se