5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Rusija zavrnula gas, odsječena i Evropa

MOSKVA, BANJALUKA – Ruski gasni gigant „Gasprom“ obustavio je juče isporuke gasa Ukrajini jer nije platila avans za ugovorene količine tog energenta, zbog čega nova gasna kriza prijeti cijeloj Evropi.

– Do sedam časova ukrajinska kompanija „Naftogas“ je dobila sav gas koji je platila. S obzirom na to da nije realizovana nova avansna uplata, „Gasprom“ obustavlja isporuke gasa Ukrajini. Isporuke su obustavljene dok ne dobijemo novi avans od ukrajinske kompanije. Odbijanje Ukrajine da kupi ruski gas dovodi u pitanje i tranzit gasa do Evrope preko Ukrajine i snabdijevanje ukrajinskih potrošača – izjavio je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.

Velika količina gasa u naš region i Evropu stiže preko teritorije Ukrajine. RS je, međutim, u znatno povoljnijem položaju nego ranije, jer je sa „Gaspromom“ dogovorila direktnu isporuku gasa.

– Direktna isporuka gasa iz Rusije u Srpsku odvija se od jula bez ikakvih problema i biće nastavljena i iduće godine. Ona ide preko „Gasprom eksporta“, a veći dio gasa se isporučuje za preduzeće „Alumina“ i grijanje Zvornika – rekao je direktor preduzeća „Gas-Res“ Slobodan Puhalac.

On je istakao da još nema informacija da li će se BiH suočiti sa posljedicama nakon odluke Rusije da obustavi isporuke gasa Ukrajini.

– U slučaju da dođe do duže krize između Rusije i Ukrajine, postoje drugi pravci snabdijevanja, odnosno „Sjeverni tok“ – kazao je Puhalac.

U kompaniji „BH Gas“, koja je takođe važan dobavljač ruskog gasa, nismo uspjeli dobiti komentar jer je u FBiH juče bio praznik.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izrazila je uvjerenje da neće imati problema u snabdijevanju gasom.

– Pripremali smo se ranije, a i sada to radimo. Imamo podzemno skladište gasa. Sigurna sam da u pogledu snabdevanja neće biti problema – kazala je Mihajlovićeva.

Šef „Gasproma“ je rekao da je Ukrajina u protekla dva mjeseca kupovala gas kako bi ga uskladištila za zimu, ali je upozorio da joj to neće biti dovoljno za cijelu zimu. Zima je već pokucala na vrata Ukrajinaca, koji se uglavnom oslanjaju na centralno grijanje na gas, jer su temperature juče ujutro bile ispod nule.

Rusija je prekinula isporuku gasa Ukrajini manje od dva mjeseca nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum pod pokroviteljstvom Evropske unije, kojim se osigurava snabdijevanje do marta. Tada je dogovoren i prelazak na sistem avansnog plaćanja ruskog gasa. Ukrajina je početkom oktobra uplatila „Gaspromu“ avans u iznosu od 234 miliona od obećanih 500 miliona dolara. Rusija je u sklopu dogovora snizila cijenu gasa Ukrajini na nivo koji važi i za sve ostale njene susjede. Zahvaljujući tome Ukrajinci plaćaju 230 dolara za 1.000 kubnih metara, dok je ranije cijena „kubika“ iznosila 251 dolar.

Stalne krize i pogoršani odnosi

Gasne razmirice dvije zemlje već su dovodile do prekida snabdijevanja, a kriza iz 2009. godine rezultovala je ozbiljnim poremećajem isporuke evropskim zemljama usred zime.

Ruska aneksija Krima od Ukrajine u martu prošle godine i njihova podrška proruskim snagama na istoku zemlje pogoršali su odnose dvije zemlje. Ukrajina od tada pokušava da smanji zavisnost od ruskog gasa kupujući ga od evropskih zemalja koje su ga prethodno kupile od Rusije po nižoj cijeni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se