9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Rusi dolaze, a Amerikanci i Englezi nastoje da ih zaustave

Neki centri moći iz Vašingtona djeluju protiv opstanka Republike Srpske, ali je ona do sada uspijevala da se odbrani i da u međunarodnoj zajednici nađe partnere koji su joj u tome pomagali, navodi naučni savjetnik Instituta za evropske studije iz Beograda Miša Đurković

Razgovarala: Jovanka NIKOLIĆ/SRNA

BEOGRAD – Amerikanci i Englezi pokušavaju da spriječe uticaj Rusije i NJemačke na Balkanu, a svake dvije godine krugovi u Vašingtonu nastoje da revidiraju Dejtonski mirovni sporazum i centralizuju BiH, upozorava naučni savjetnik Instituta za evropske studije iz Beograda Miša Đurković.

On u intervjuu Srni ocjenjuje da Vašington i London stoje iza masovnog preseljenja stanovništva ka EU, o čemu DŽordž Soroš otvoreno govori.

Đurković ističe da je glasanje u Unesku protiv prijema samoproglašenog Kosova, prije svega, velika diplomatska pobjeda Rusije, ali i pokazatelj promjena na globalnom nivou.

„Prisustvujemo laganom prekomponovanju odnosa moći u svetu i približavamo se kraju jednopolarnog sveta u kojem Amerika može da radi šta god želi. Taj proces će ići sporo i SAD i Velika Britanija će i dalje imati ogromnu ulogu u svetu, ali više ne mogu sve“, ocjenjuje Đurković.

On upozorava da su „mreže zapadnih centara moći toliko jake i uticajne da u svakom trenutku mogu da otvore nove sukobe i ponovo gurnu naše narode jedne na druge“.

Đurković kazuje da „neki centri moći iz Vašingtona“, po tradiciji, djeluju protiv opstanka Republike Srpske.

„Svedoci smo da se svake dve godine obnavljaju njihovi napori u traženju revizije Dejtona i veće centralizacije BiH. Međutim, postoje i drugi centri koji takve akcije ne podržavaju“, napominje Đurković.

„Srpska je do sada uspevala da se odbrani od takvih napada i da u međunarodnoj zajednici, pa i na Zapadu, nađe partnere koji su joj u tome pomagali“, ističe Đurković.

On ocjenjuje da su odnosi vlasti i opozicije u Republici Srpskoj „odavno veoma loši, što nije dobro za njenu stabilnost i opstanak“.

„Već godinama apelujem da lideri dve najveće političke grupacije preuzmu odgovornost… Pretnje zatvorom i optužbe za izdaju jesu neprihvatljiv način političke borbe“, smatra Đurković.

On navodi da je migrantska kriza pokazala koliko je Balkan ranjiv, neuređen i eksplozivan poslije decenija zapadnog miješanja, koje je, navodno, sve vrijeme nastojalo da „stabilizuje region“.

Đurković ističe da se stvari komplikuju, a „ulozi podižu“ usljed dešavanja u Siriji i upozorava da se posljedice te destabilizacije mogu očekivati i na našem prostoru.

„Na Bliskom istoku je u pokretu više od 18 miliona ljudi, a bar milion je krenuo ka Evropi. To nosi ogromne bezbednosne i ekonomske izazove za zemlje koje su na putu“, navodi Đurković u intervjuu Srni.

On upozorava da postoji mogućnosti da zapadne zemlje zaustave prijem izbjeglica, a da novi migranti nastave da dolaze na Balkan, što bi Srbiju učinilo jednim velikim sabirnim centrom.

„Ima puno glasova u Evropi koji bi nam dodelili takav zadatak i apelujem da se na sve načine odbranimo od toga. Treba svakako izbeći duže zadržavanje i naseljavanje ovih mučenika na našem prostoru“, zaključuje Đurković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se