9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Rod povrća u Srpskoj umanjen do 40 odsto

BANJALUKA – Povrtari u Srpskoj ocjenjuju ovu godinu jednom od najlošijih jer je zbog loših vremenskih uslova prinos povrća umanjen za oko 40 odsto, a najviše je podbacio krompir.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo ističe da je rod povrća iz godine u godinu sve manji, a da je ove godine loše krenulo već od sjetve.

– Loši vremenski uslovi su ugrozili proljećnu sjetvu, a potom su suša i ekstremno visoke temperature, koje su prelazile i 40 stepeni, umanjile prinose – rekao je Mastalo.

Pored smanjenih prinosa, muke ratarima zadaju i niske cijene proizvoda, koje uprkos tome teško uspijevaju prodati.

– Cijena krompira je 30 feninga po kilogramu i opet ga niko neće. Izvoz u Rusiju značajno bi popravio situaciju i vjerovatno povećao proizvodnju. Proizvođači prodaju povrće pošto-poto, a istovremeno se uvoze velike količine povrća kojeg ima i kod domaćih proizvođača – dodao je Mastalo.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Draško Banjac ističe da su rijetki ratari koji će uspjeti da pokriju troškove repromaterijala.

– Cijena krompira je toliko pala da ne možemo pokriti ni troškove sjetve. Premalo je 30 feninga po kilogramu – naglasio je Banjac.

Povrtari kažu da su najmanje gubitaka imali na kasnom kupusu i lubenici jer je njihova cijena bila nešto bolja u odnosu na ostale kulture.

S obzirom na to da je u toku jesenja sjetva, hrabriji ratari pokušavaju da kroz ozime kulture nadoknade gubitke koje su sabirali u septembru. Najzastupljenija ozima kultura je luk, a Darko Vujnić iz Kosjerova kod Laktaša ga je na porodičnom imanju zasadio na dva hektara.

– Uzgoj ozimog luka je isplativiji od proljećnog. Jesenju sjetvu smo završili, a prve prinose očekujem početkom juna. Sve što proizvedemo uspijemo prodati i pokriti troškove proizvodnje – rekao je Vujnić, navodeći da njegov luk uglavnom završava u tržnim centrima ili na pijaci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se